Activitats de Setmana Santa en família

Festes tradicionals que són patrimoni

Les tradicions són una font de celebracions per als infants, i sovint els pares les donem per sabudes o superades. Per això ens sembla interessant aprofitar les vacances de Setmana Santa, ara que són petits, per fer activitats relacionades amb la tradició.

Aquestes darreres setmanes a l’escola ja s’han encarregat de preparar totes les tradicions, fins i tot, segurament els ha visitat la Vella Quaresma. Així que ara ens toca a les famílies agafar el relleu i celebrar la Setmana Santa amb tota la intensitat que els nostres petits es mereixen. La nostra proposta per aquesta Setmana Santa és que recupereu la vostra memòria infantil i gaudiu de les tradicions com quan éreu petits ara amb els vostres fills.

Tradicions: una proposta per a cada dia

Tenim un país ple de tradicions i aquests dies es celebren arreu del territori. Si la vostra intenció és seguir religiosament totes les celebracions tradicionals de la Setmana Santa aquí hi trobareu una petita guia. Aquesta selecció a més forma part Patrimoni festiu de Catalunya, un catàleg elaborat des de l’any 2006 amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu de casa nostra.

Diumenge de Rams

Aquest dia es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Tal i sempre s’ha escenificat aquesta arribada, amb tota la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons. És una activitat força divertida per als infants. Es celebra arreu, a qualsevol poble amb església per petita que sigui. Però si ho voleu viure en un escenari impressionant us proposem fer-ho a la Catedral de Girona. La cita és a les 11 del matí a la plaça dels Apòstols.

Dijous Sant

La Passió de Villalba dels Arcs. Aneu a la Terra Alta a viure aquesta Passió nocturna. Una versió il·luminada de la Passió i amb foc natural. Una Passió íntima i plena de sentiment on el camí del Calvari s’encèn literalment per guiar als actors i espectadors al final de la representació. Més informació.

La Dansa de la Mort de Verges. Una altra proposta nocturna que és sens dubte una de les més originals i antigues tradicions de Setmana Santa. Més informació.

Les processons de Divendres Sant i Dissabte Sant

Divendres i dissabte són els dies en què se celebren les processons més importants i n’hi ha arreu de Catalunya. Les processons que representen dels últims moments de la vida de Jesús.

Divendres Sant

Les 3 Gràcies de Reus. Documentada des de 1557. L’Acte de les Tres Gràcies constitueix un moment amb una gran càrrega emotiva. Les Tres Gràcies de Reus inclouen les professons del migdia del Divendres Sant: la de l’Agonia i la de tornada o de les Tres, així com la funció de l’Agonia o de les Set Paraules que es fa entremig a la Prioral de Sant Pere i l’Acte final de les Tres Gràcies que té lloc just abans que la imatge entri de nou a l’església de la Sang.

Aquestes dues professons i l’Acte de les Tres Gràcies són, sens dubte, l’eix central de la Setmana Santa reusenca, que destaquen per la seva llarga tradició i la gran popularitat. 

El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm. El Via Crucis Vivent és una manifestació de religiositat popular que adapta, de forma singular, la dramatització de la passió i mort de Jesús i l’expressió de fervor i participació popular de les tradicionals processons, combinant l’escenificació itinerant de determinats passatges de la passió, amb elements processionals com els armats o els Misteris. No us el perdeu perquè gaudireu d’una tradició que fa més de tres segles que passa de pares a fills. Més informació.

Dissabte de Rams

El Divino de Sant Vicenç de Torelló. El Divino és una dansa cantada, té el seu orígen en el contrapàs era un estil de dansa que es ballava encara a mitjan del segle XIX. Els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, dibuixen figures en moviment mentre fan la volta a la plaça, de tal manera que en acabar la melodia es troben al mateix lloc de l’inici.

A Torelló es representa cada dissabte de Rams, començant el seguici a la plaça del Castell i anant fins a la plaça de l’Església on es balla. Les corals locals Lloriana i Lloriana jove interpreten diverses peces en els diferents espais del trajecte. Durant el seguici es desplacen amb el so de sis timbals que encapçalen la comitiva, tot marcant el ritme. La dansa l’executen setze balladors, homes i dones, agafats de les mans i disposats en forma de mitja lluna, evolucionant fins arribar a quadrar la dansa.

Diumenge de Pasqua

També conegut com Pasqua Florida és el dia que es canten les caramelles arreu del país. Les colles de les caramelles recorren els carrers i places dels pobles oferint les seves cançons. Destaquem les Caramelles de Súria i les de Sant Martí de Tous.

Dilluns de Pasqua

És el dia que els padrins ens regalen la mona de Pasqua. I el darrer que tenim per gaudir en família. Dia de les ermites. Us proposem anar a Flix a celebrar-ho. Des de les 9 del matí la festa s’instal·la a l’Ermita del Remei. El dia comença amb una missa, segueix amb ballada de sardanes i jotes i acaba amb una processó.