La Flama del Canigó: El foc que encén centenars de fogueres arreu dels Països Catalans la nit de Sant Joan

El dia 23 de juny la Flama del Canigó baixarà del cim i des del Coll d’Ares, d’una banda, i Els Masos, de l’altra, es distribuirà arreu dels Països Catalans seguint moltes i diverses rutes. Superant un any més les xifres de l’edició prèvia, centenars d’equips de foc distribuiran dilluns vinent la Flama fent-la arribar a més de 400 viles dels Països Catalans. (mapa). 

El periodista i director del diari Ara, Carles Capdevila, és l’autor del missatge d’enguany. ”Som història, som present i som voluntat de continuar sent amb alegria. Tenim aspiracions sense límits, tenim força de voluntat, tenim la cultura per bandera i ens reconeixem en la tradició per canviar el món. Toquem de peus a terra i, seguint la Flama del Canigó, avancem sense por”, afirma el manifest, afegint que “el nostre somriure brilla tant com la flama i encén tots els focs de l’esperança”.
Com ja és tradició, el missatge es llegirà allà on arribi la Flama just abans d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.

Acte central a Barcelona i concurs d’Instagram

Al migdia i com cada any, el Parlament de Catalunya rebrà la Flama del Canigó. A la tarda, la Flama arribarà a la plaça Sant Jaume, on tindrà lloc l’encesa del peveter i el repartiment del foc que després s’escamparà als barris de la ciutat.

Una de les novetats d’enguany serà un concurs d’Instagram (bases del concurs), per escollir la millor fotografia feta amb mòbil d’aquesta xarxa social amb l’etiqueta #FlamadelCanigó.

Què és?

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la nostra identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l’element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles. Amb ella, els primers pobladors de les nostres comarques festejaven la nit més curta de l’any, el solstici d’estiu, és a dir, l’entrada en la seva època més càlida. Després d’uns quants segles, la celebració del solstici es transformà en els Focs de Sant Joan, una de les tradicions i un dels costums més notables de la comunitat catalana.

Història

L’any 1955 Francesc Pujades, vilatà d’Arles de Tec (Vallespir, Catalunya del Nord), portat pel seu entusiasme pel Canigó i inspirat pel poema de mossèn Cinto Verdaguer, tingué la iniciativa d’encendre els Focs de Sant Joan al cim d’aquesta muntanya i des d’allà repartir la seva Flama per totes les contrades de la nostra terra. S’iniciava, així, la renovació d’aquesta mil·lenària tradició; de nou, les fogueres prenien un sentit col·lectiu. Llegiu-ne més aquí.

Informació extreta de omnium.cat