Intolerància a la lactosa

Què saps sobre la intolerància a la lactosa?

La lactosa és el principal sucre present de forma natural a la llet i als productes làctics com, entre d’altres, el formatge, el iogurt i la mantega. Està present a la llet produïda per vaques, ovelles, cabres i altres mamífers, i també la llet materna humana.

A més, com a subproducte de la producció de làctics, la lactosa s’utilitza per donar volum i aroma en diferents processos i es pot trobar en una varietat de productes processats, així com a component de diversos medicaments1. Es per això que és important llegir les etiquetes i cercar ingredients que ens indiquin presència o traces d’aquests productes como ara: sèrum de llet, caseïna, subproductes de la llet, quallada, mantega, sòlids de llet i llet en pols.

Però com es digereix la lactosa?

En condicions normals, el teu cos produeix l’enzim lactasa a l’intestí prim i descompon la lactosa en els seus components més simples (glucosa i galactosa) que s’absorbeixen fàcilment a la sang i s’utilitzen com a font d’energia2.

Els nadons han de ser capaços de digerir la llet materna i es per això que els humans neixen de manera natural amb la capacitat de produir grans quantitats de lactasa. Ara bé, la producció de lactasa generalment disminueix amb l’edat; aquesta situació totalment natural pot portar a l’aparició d’una intolerància a la lactosa3.

Els símptomes més comuns són: problemes digestius com dolor i distensió abdominal, flatulència, nàusees amb o sense vòmits, i diarrea.

Igualment, les persones amb intolerància a la lactosa poden continuar consumint làctics i menjar petites quantitats de lactosa, depenent de la seva sensibilitat i la quantitat d’activitat residual de la lactasa restant que hi hagi al cos4.

Existeixen altres alternatives, com ara la llet sense lactosa que difereix de la llet convencional pel seu contingut en lactosa i un sabor lleugerament més dolç, però proporciona la mateixa quantitat de proteïnes, greix, vitamines i minerals.

Altrament, no s’ha de confondre amb l’al·lèrgia a la llet, que és una condició totalment diferent relacionada a les proteïnes de la llet, que comença a la infància i és poc comuna5.

Ara bé, tenir dificultats per digerir la lactosa és totalment normal i és fàcil de manejar, sobre tot a través d’un estil de vida saludable com la Dieta Mediterrània que proporciona una immensa flexibilitat a nivell d’alimentació.

Dieta Mediterrània


Fonts:

  1. Portnoy M, Barbano DM. Lactose: Use, measurement, and expression of results. J Dairy Sci. 2021 Jul;104(7):8314-8325.
  2. Forsgård RA. Lactose digestion in humans: intestinal lactase appears to be constitutive whereas the colonic microbiome is adaptable. The American Journal of Clinical Nutrition. 2019;110(2):273-279.
  3. Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dic 15;10(12):1994.
  4. Fassio F, Facioni MS, Guagnini F. Lactose Maldigestion, Malabsorption, and Intolerance: A Comprehensive Review with a Focus on Current Management and Future Perspectives. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1599.
  5. D’Auria E, Salvatore S, Pozzi E, Mantegazza C, Sartori MUA, Pensabene L, Baldassarre ME, Agosti M, Vandenplas I, Zuccotti G. Cow’s Milk Allergy: Immunomodulation by Dietary Intervention. Nutrients. 2019 Jun 21;11(6):1399.