Quan? Com? On?
La llet i els seus derivats, com per exemple el formatge i el iogurt, són excel·lents fonts de proteïnes i especialment de calci fàcilment absorbible. Els làctics també ens aporten altres nutrients valuosos per l’organisme com el iode, la vitamina A, la vitamina D, la riboflavina, la vitamina B12 i el zinc, que ofereixen beneficis per a la salut com ara el desenvolupament dels ossos i de les dents, i el manteniment d’un ritme cardíac sa. Alguns estudis relacionen una dieta rica en làctics amb una menor incidència de diabetis tipus II i de problemes metabòlics.
Per tots aquests motius queda demostrat que ingerir làctics és essencial per cuidar la nostra salut. Els experts recomanen, de forma general, entre dues i quatre racions de làctics al dia, encara que hi ha variabilitat depenent de l’edat, del gènere i del període fisiològic. Però, quan és el millor moment per menjar-los? Quina és la millor forma? Els podem menjar en qualsevol lloc?
Unes de les característiques més importants de la llet i els derivats làctics, és que són aliments versàtils i còmodes, fent-los molt fàcils d’incloure en una dieta sana, equilibrada i mediterrània. Respecte a la versatilitat és una gran qualitat d’aquest grup d’aliments, es poden combinar amb altres ingredients com a part de diferents receptes. Alguns exemples de plats en els que podem afegir làctics són les amanides, les cremes, les pizzes i postres com arròs amb llet o el mató.
L’altre tret a destacar és que qualsevol moment del dia és un bon moment per menjar-los. I, com es reparteixen durant tot el dia? Molt fàcil! Per exemple, es pot començar el dia amb el clàssic cafè amb llet abans d’anar a la feina, preparant un entrepà de formatge o un bol de fruita de temporada amb un iogurt per mig matí o per berenar. A l’hora de dinar o sopar es pot utilitzar, per exemple, formatge com ingredient clau en una amanida o d’un plat de pasta. Penseu en una amanida Caprese o una deliciosa Moussaka. Que bo i que fàcil!
Així doncs, la llet i els productes làctics, no només formen part d’una dieta saludable i equilibrada, aportant beneficis per a la salut i sent una molt bona font de nutrients. A més a més són part fonamental del nostre patrimoni cultural immaterial mediterrani, on formen part essencial i fonamental de la nostra taula des de fa més de 1.000 anys.
Bibliografia
- Rizzoli R. Dairy products, yogurts, and bone health. Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5 Suppl):1256S-62S. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695889
- Koskinen TT, Virtanen HEK, Voutilainen S, Tuomainen TP, Mursu J, Virtanen JK. Intake of fermented and non-fermented dairy products and risk of incident CHD; the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Br J Nutr. 2018 Dec;120(11):1288-1297. Available: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30370878
- Prentice AM. Dairy products in global public health. Am J Clin Nutr. 2014 May;99(5 Suppl):1212S-6S. Available in: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24646820