Sant Joan: el solstici al mediterrani

Sant Joan: el solstici al mediterrani

0 1351

Una nit màgica amb el foc com a protagonista

El solstici d’estiu se celebra des de la prehistòria i sol coincidir a l’hemisferi nord amb la setmana del 20 de juny. Encara que per convenció ho celebrem el dia 24 coincidint amb la data de naixement de Sant Joan Baptista.

Enguany la nit més curta de l’any és el dia 21. Com moltes altres tradicions el cristianisme es va encarregar d’integrar a la seva religió una festa originalment pagana. Però Sant Joan conserva molts elements de la seva essència. És una festa màgica. Se celebra arreu del món a cada lloc amb les seves particularitats però a tot arreu amb un element comú: el foc.

A Catalunya, Mallorca i Eivissa, així com a d’altres indrets del País Valencià, es fan fogueres la nit del 23 al voltant del foc, els familiars i amics es reuneixen per festejar-ho amb cava i la tradicional coca de Sant Joan Hi ha balls a les places al voltant del foc.

Molts dels focs dels pobles catalans s’encenen amb la flama del Canigó. Una tradició que data del 1955 i s’ha anat incorporant paulatinament a la festa de Sant Joan.

A Menorca hi trobem un fet diferencial, per Sant Joan es celebren les festes grans de Ciutadella conegudes arreu. La festa ha començat una setmana abans coincidint amb es dia des be i s’allarga fins al dia de Sant Joan amb multitud d’actes i esdeveniments que segueixen una ritual tradició on els cavalls són els protagonistes.

La festa d’Alacant també és molt coneguda, la ciutat s’omple de focs artificials i espectaculars fogueres. A mitja nit una palmera blanca llençada des del puig de Benacantil indicarà l’inici de la ‘cremà’ i la festa s’estendrà per tots els carrers de la ciutat com la pólvora!

A la zona del Pirineu: Andorra, Pallars Sobirà, Vall d’Aran Sant Joan és sinònim de falles. Una festa de purificació d’origen agrari en la què simbòlicament s’arrenca el foc, símbol del sol, de la muntanya i es baixa al poble, per purificar els camps i els boscos i preservar la població dels mals esperits.

La pirotècnia s’ha estès de forma espectacular arreu. L’ús del foc ha derivat en el costum de tirar petards. Des de les bengales i les bombetes fins als trons, les piules, les fonts i les traques que omplen de color i soroll els carrers i d’alegria i emoció als infants.

Però Sant Joan no és només foc, les llegendes i creences màgiques proliferen al voltant de la nit més curta de l’any. Banys purificadors als pobles que tenen platja, recollides d’herbes remeieres, històries de criatures fantàstiques, etc.. Hi ha històries per a tots!

Felicitats a tots els Joans, Joanes, Jans i Janes! <3

Ens encantarà que compartiu amb nosaltres les imatges més divertides i entranyables de la revetlla. Passeu-nos les millors fotos a: Twitter, Facebook i Instagram! #SANTJOANNOSTRE

 

Sense comentaris

Deixa un comentari