Sant Josep

Aquest Sant Josep fem gran la nostra tradició

Malgrat el secular oblit envers el sant patriarca, fins al començament d’aquest segle a casa nostra ha estat el mes escollit per patró. I el seu nom, tant entre els homes com entre les dones, era el més estès. El proverbi ens diu:

De Joseps, Joans I ases
n’hi ha per totes les cases

En els països d’òrbita cristiana, el 19 de març es celebra el dia de Sant Josep, espòs de Maria, el fuster de Natzaret. Per ser la diada del pare de Jesucrist, aquest dia se celebra el Dia del Pare, una jornada familiar en què s’homenatja la figura paterna de cada nucli familiar amb regals i atencions especials.

El dia de Sant Josep, com ens recorda el costumari català de Joan Amades, “és tingut com una clariana dins la quaresma i es trenca el rigor d’aquest període”. Una de les notes típiques d’avui era i es la pastisseria casolana feta a base de llet i ous, sobre tot els matons i la crema. Es probable que la circumstància que la pastisseria típica de la festa d’avui es faci obligadament a base de llet i ous no sigui arbitraria.

En quan a la llet, en aquest moment de l’any, comença a abundar per haver vedellat les vaques i xaiat les ovelles…  i per tant és bona època per fer mató a les cases. Només cal exprimir una llimona reservant el suc i posar al foc un pot amb un litre de llet. Quan la llet arrenca el bull, se ha d’afegir el suc de llimona fins que la llet es qualla. Es remena amb una forquilla durant uns segons i es treu del foc. S’aboca la llet tallada a un colador per treure l’aigua.

En quan a l’ origen de la tradició de prendre Crema per Sant Josep es deu a què històricament en aquestes dates a les cases de pagès hi havia un excedent d’ous, perquè era quan les gallines en ponien més. D’altra banda, es suma al costum de vincular la pastisseria tradicional a les diferents festivitats religioses del calendari. Com que era típic menjar aquest plat dolç el dia de Sant Josep, en va adoptar el nom.

La recepta de la crema de Sant Josep forma part del Corpus Culinari de la Cuina Catalana, inventari de plats típicament catalans, i que fou inclosa com a ‘postres nacionals’ per la FICCG. L’autèntica recepta es fa amb midó i ous i es perfuma amb canyella i llimona. Abans de servir-la, es pot espolsar una mica de sucre per sobre i cremar-lo amb una planxa o pala de ferro ben roent, per tal de transformar el sucre en un tel brillant i cruixent.

Com sabeu, un dels nostres propòsits és recuperar i donar actualitat a les tradicions catalanes, per això ens sembla tant important recuperar l’esperit de les celebracions tradicionals com Sant Josep i conservar les autèntiques receptes catalanes. Així és com fem la nostra Crema Catalana i els nostres flams. Tasteu-los i compartiu la vostra opinió al respecte a les nostres xarxes socials: facebook i twitter

Però com diu la dita popular: Per Sant Josep, crema!

Desitgem que us agradi!