Colònies

Fem colla amb l’Associació de Diabètics de Catalunya

Fins al segle passat no es va comprovar que l’elevació de glucèmia a la sang era la principal característica de la diabetis. Va ser llavors quan es va pensar que el pàncrees devia segregar una substancia capaç de regular el metabolisme del sucre.

Aquesta substància, la insulina, descoberta el 1921 per dos joves científics anomenats Banting i Best, és la principal responsable del manteniment dels valors adequats de sucre en sang i necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell…). Quan l’organisme fabrica poca o gens d’insulina, el sucre que ingerim amb els aliments s’acumula i resta en la sang ocasionant la hiperglucèmia, es a dir, valors alts de glucèmia en sang i que donen lloc al diagnòstic de la diabetis. De fet, el nom científic de la malaltia és diabetis mellitus, que significa “mel”.

I per tenir cura dels que pateixen aquesta malaltia crònica, trobem l’Associació de diabètics de Catalunya, entitat que aplega tant diabètics com tutors de nens diabètics, familiars i col·laboradors sensibilitzats per algun motiu amb els problemes que deriven d’aquesta carència, on la seva principal finalitat és l’ajut i la defensa del diabètic.

Amb aquest objectiu cada any organitza les colònies d’estiu per nens i nenes diabètics. Encara que és evident que l’educació del nen amb diabetis ha de ser un procés individualitzat i continuat, les colònies d’estiu estan considerades com un instrument molt adequat per realitzar una acció educativa, tant pel que concerneix les tècniques d’autocontrol com d’ajuda psicològica en relació amb l’acceptació de la malaltia.

Les colònies i els campaments per a nois i noies amb diabetis estan plantejats com unes estades d’estiu convencionals, amb les activitats de lleure habituals, però, supervisades per l’equip de professionals i complementades amb una línia educativa específica per a infants i joves amb diabetis, que s’adapta a les edats de cada grup.

L’ambient distès, en contacte amb la natura i lluny de les tensions hospitalàries o les angoixes familiars, i la convivència amb altres nois i noies també amb diabetis, els permet d’aconseguir una millor adaptació del tractament a l’activitat de cada dia, afavorint el desenvolupament personal, millorant l’autonomia i l’autocontrol de la diabetis. D’altra banda, també resulta enriquidor per al personal sanitari que participa.

Durant els dies de colònies, els professionals sanitaris (personal mèdic, d’infermeria i dietistes-nutricionistes) tenen l’oportunitat de conviure amb el nen o l’adolescent amb diabetis en una situació que no és la que sol donar-se en una visita o consulta hospitalària.

En el procés educatiu que representen aquestes convivències destaca de forma important el procés educatiu en alimentació tant des del vessant de l’alimentació saludable apropiada a la infància i l’adolescència com des del vessant del tractament de la mateixa malaltia. I amb tota la seguretat i garantia pels nens i nenes doncs per a resoldre les possibles incidències mèdiques que puguin haver-hi durant les colònies, s’estableix un contacte previ amb l’hospital més proper.

Es respecta la dieta habitual de cada participant, tot i ajustant-la al tractament amb insulina i a l’activitat física prevista per a cada torn. L’equip especialista en dietètica, amb la participació de la resta dels professionals de l’equip en seran els responsables.

Llet Nostra, preocupada per la salut i sempre pendents dels més petits de casa nostra, participa en aquestes colònies sent proveïdor dels productes Llet Nostra necessaris durant tota l’estància, ja que la llet forma part de l’aportament nutricional diari que personal mèdic i nutricionistes inclouen a la dieta dels nens i les nenes.

A Llet Nostra fem colla amb la salut i els més petits.