Bestiari Popular Català

Al nostre país no hi ha festa popular que no tingui alguna bèstia. I és que tenim una cultura tradicional plena d’animals i bèsties. Des de les més conegudes internacionalment, com la Patum amb la seva espectacular Àliga, fins a cada festa popular de cada poble del nostre territori. D’aquesta tradició bestial i tan catalana també en deriven les colles de diables. Us convidem a conèixer l’origen i la gran riquesa i diversitat del bestiari popular català.

Les bèsties

Dracs, víbries, mulasses, cavallets, àligues i tot tipus de bèsties omplen les cercaviles i festes populars d’arreu del territori. Segurament els heu vist moltes vegades i us heu deixat dur per el seus balls i desfilades.
El bestiari popular català són figures que representen animals reals o fantàstics i que apareixen a les festes locals. N’hi ha que duen artefactes pirotècnics, aquestes s’engloven dins de la categoria bestiari de foc i inclouen totes les criatures fantàstiques de les colles de diables.
Si bé, sembla que el drac és la més representada arreu també trobem àligues, lleons, mussols, bous, mulasses, senglars i ratpenats… entre els animals reals i tot tipus de criatures mitològiques i fantàstiques

L’origen

La primera constància de la presència de figures que representen bèsties a les festes d’arreu dels Països Catalans és en el teatre medieval de les processons de Corpus Christi. Aquesta presència va anar evolucionant fins que les bèsties van ser les protagonistes de cercaviles i balls de diables deslligades de les festes religioses. I fins a dia d’avui, han anat proliferant noves bèsties i les més antigues encara les podem gaudir a les festes d’arreu.