Calendari del Pagès

Un calendari que no passa de moda

Aquest mes es publica la 157 edició Calendari dels Pagesos. Així s’anuncia al seu web la imminent publicació del Calendari dels Pagesos 2018:

Que tothom estigui atent,
els PAGESOS i altra gent:
per l’octubre, els seus primers,
tindrem CALENDARI llest !!

I és que un dels continguts que més agrada a lectors habituals i esporàdics són les dites tradicionals en català antic que inclou aquesta publicació.

Calendaris digitals, agendes electròniques aquesta és la tendència en el nostre món, però hi ha una publicació tradicional que resisteix amb una considerable salut: el Calendari dels Pagesos que arriba el 2018 a la seva 157 edició.

El Calendari dels Pagesos és sinònim de coneixement popular, un coneixement que no queda obsolet amb el pas dels anys. Un coneixement s’agraeix en aquesta època que vivim d’informació ràpida i amb data de caducitat. Segurament aquest és un dels factors del seu èxit.

El Calendari dels Pagesos és un almanac, és a dir una publicació que conté informació calendaritzada. S’hi poden trobar pronòstics meteorològics, dades astronòmiques, festes populars, consells agrícoles, el santoral, els mercats, les fires, etc. També es coneixen com a literatura de cordill perquè tradicionalment es posaven a la venda penjades a les vidrieres de les botigues amb un cordill al voltant de Tots Sants.

El Calendari dels Pagesos des de fa uns anys inclou també el Calendari de les fruites de temporada, una pràctica i detallada cronologia que explica mes a mes quina és la fruita que es produeix dins del territori més proper al consumidor.

En l’edició del 2018 s’ha millorat el Calendari de paret que es va afegir l’any passat com a novetat i que va tenir molt d’èxit. També s’ha creat una nova secció anomenada “Canviant el món”, amb la que el Calendari dels Pagesos vol fer-se ressò d’aquelles iniciatives dels seus lectors destinades a millorar l’entorn, tant des del punt de vista mediambiental com humà, per tal de demostrar que canviar el món, en més o menys mesura, sempre és possible.

La distribució ja ha començat i el podreu trobar en quioscs i llibreries sobretot, però també en alguns museus rurals, fires i mercats de pagès.