Santa Úrsula a Valls, quan la festa toca el cel!

Santa Úrsula a Valls, quan la festa toca el cel!

0 416
Festa de Santa Úrsula

No us perdeu la darrera gran trobada de la temporada castellera

Després d’un intens cap de setmana en que s’ha celebrat el Concurs de Castells de Tarragona ara el món casteller mira cap a Valls. Del 15 al 21 d’octubre la capital de l’Alt Camp celebra les festes de Santa Úrsula i convida a tots els ciutadans i visitants a gaudir de la darrera gran trobada de la temporada castellera. Des del 2012, la festa de Santa Úrsula de Valls incorpora també la celebració del Fòrum Casteller, la gran fira dels castells.

Al llarg de tota la setmana Valls reivindica el seu patrimoni cultural amb exposicions, tallers, artesania, cercaviles, jocs tradicionals, teatre i balls. Tota l’activitat s’intensifica a partir de divendres 19 quan s’inaugura la Fira dels Castells, aleshores podreu fins i tot assistir als assajos de les Colles de la ciutat. La festa culmina diumenge 21, diada de Santa Úrsula quan ben d’hora, ben d’hora, des de les 8 del matí la festa s’instal·la a la Plaça del Blat.

Km 0 del món casteller i futura seu del Museu Casteller de Catalunya

A finals del segle XVII i emmarcada dins d’altres expressions populars es construeixen els primers castells humans a la zona del País Valencià. La festa de seguida arriba al Camp de Tarragona, on a finals del segle XVIII assoleix els sis pisos d’alçada. L’evolució d’aquests primitius castells va tenir lloc a Valls, on des de principis del segle XIX es documenta l’existència de dues colles de castellers rivals. És per això que la ciutat és considerada bressol dels castells i la plaça del Blat, on actualment actuen la Colla Joves i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, és el quilòmetre zero del món casteller.

Valls ha estat també la ciutat on es va iniciar la candidatura dels castells com a Patrimoni Cultural de la Humanitat. Finalment, l’any 2010 la UNESCO reconeix els castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

I la història de Valls amb els castellers no es queda aquí perquè en el futur, Valls serà la seu del Museu Casteller de Catalunya. Un projecte que neix a finals de la dècada dels 50 de la mà de l’ historiador i fotògraf vallenc Pere Català Roca que considerava que la ciutat havia d’acollir un centre per difondre la cultura castellera. Actualment, l’edifici que ha d’albergar el Museu ja està construït i queda molt poc perquè obri les seves portes.

Podeu consultar aquí el programa complert de la Festa de Santa Úrsula.

 

Sense comentaris

Deixa un comentari