Per què celebrem l’onze de setembre?
L’11 de setembre és una data reivindicativa en la que commemorem uns fets que van passar fa més de 300 anys i que van marcar la història del nostre país. El celebrem per recordar la lluita per la llibertat, les institucions, la llengua i la cultura catalanes.
Durant els segles XVI i XVII a la península ibèrica hi havia diferents regnes i comptats independents però que compartien un mateix rei. Cada territori tenia les seves pròpies lleis i institucions. El territori català formava part de la Corona d’Aragó juntament amb Aragó, València i Mallorca.
Una guerra entre famílies reials
L’any 1700 el rei de Castella i de la Corona d’Aragó era Carles II de la família Habsburg i va morir sense descendència. En aquell moment va esclatar la Guerra de Successió espanyola entre els Habsburg i els Borbons. Al principi era una guerra internacional doncs les dues famílies dominaven diferents territoris arreu del continent. El tron se’l disputen dos candidats: Felip d’Anjou (el Borbons) i l’arxiduc Carles d’Austria (l’Habsburg). El Borbó era recolzat per el rei de França i el regne de Castella. L’Habsburg per Anglaterra, l’imperi Austríac i el regne d’Aragó ja que Carles d’Àustria estava a favor de respectar les institucions de cada territori, mentre que Felip d’Anjou tenia una dèria més absolutista. Va guanyar el Borbó i va esclatar la guerra civil a partir del 1705.
L’11 de setembre de 1714 les tropes espanyoles de Felip de Borbó van entrar a la ciutat de Barcelona, després d’un ferotge i llarg setge de 13 mesos. Aquesta data marca la derrota de Catalunya. La monarquia absolutista espanyola va abolir les lleis dels territoris catalans, les insitucions de Catalunya i va prohibir l’ús del català i les manifestacions culturals catalanes. Aquests són els fets que recordem cada 11 de setembre.
Fem colla amb les nostres tradicions!