Diada de Sant Fèlix

Diada de Sant Fèlix 2013

El 30 d’agost és el dia central de la Festa Major de Vilafranca del Penedès, i és quan es celebra aquesta mítica trobada castellera. En aquesta diada es reuneixen tradicionalment la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa i els castellers de Vilafranca i proven de pujar els seus millors castells, torres i pilars.

La primera exhibició de Sant Fèlix data del segle XIX i no es va deixar de celebrar ni en els pitjors moments del món casteller a principis del segle XX, per això a la plaça de Vilafranca s’anomena “la plaça més castellera”.

Enguany la diada de Sant Fèlix ha complert totalment les expectatives generades tancant una jornada per a la història en la qual les quatre colles participants han assolit els seus millors registres de l’any completant un total de vuit castells de la gamma extra. Cal destacar molt especialment els Castellers de Vilafranca – els Verds – que van sortir triomfals en descarregar per primer cop en la seva història l’imponent tres de deu amb folre i manilles (3d10fm) I el quatre de nou sense folre en una actuació històrica. L’única cosa dolenta d’una actuació com la dels Verds és que deixa sense protagonisme les meritòries exhibicions de les tres colles convidades: Minyons de Terrassa, Colla Vella i, especialment, Colla Joves.

Les tres van alçar construccions de gamma extra. La Colla Joves Xiquets de Valls ha triat el tres de nou amb folre per començar l’actuació de Sant Fèlix després que la temporada passada quedessin fora d’aquesta gran cita. El plat fort ha arribat però a la segona ronda. Confiats de les seves possibilitats han alçat el cinc de nou amb folre (5de9f).

Els diables vermells s’han apuntat el primer castell de gamma extra de la temporada I enguany, per primer cop, han descarregat tres castells de nou pisos en una mateixa actuació. Els Minyons de Terrassa han començat l’actuació portant a plaça el seu primer castell de gamma extra de l’any. Després d’ajornar-lo a les diades de festa major de Terrassa i Mataró, els malves s’han atrevit amb el dos de nou amb folre I manilles (2de9fm) però només l’han pogut coronar. Animats pel públic han descarregat el tres de nou amb folre (3de9f) tot i mostrar-se incòmodes La Vella ha reafirmat el seu potencial.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descartat el cinc de nou amb folre però ha completat la seva millor actuació de l’any. Els vallencs han iniciat la seva exhibició amb un tres de nou amb folre de gran veterania. El seu millor castell arribaria, però, a la segona ronda, quan han bastit el tercer dos de nou amb folre i manilles de la temporada.

A la ronda de pilars, els Castellers de Vilafranca han segellat una actuació històrica descarregant de manera impecable el pilar de vuit amb folre i manilles. La Colla Vella dels Xiquets de Valls també ha coronat el gran espadat però li han faltat les forces per aturar les sotragades durant la descarregada.

Molt tocats per les caigudes, els Minyons han aparcat els grans pilars i han tancat l seva actuació descarregant dos pilars de cinc simultanis als pilars de la Joves Xiquets de Valls.
 Una diada irrepetible en el millor moment casteller de la història. Felicitats a totes les colles que ens han fet gaudir de valent enguany.

Tots fem colla amb el món casteller!