Diada de Sant Jordi
Ja el tenim aquí. Fa dies que sentim a parlar de les novetats editorials de Sant Jordi i les roses vermelles i de tots colors comencen a envair el nostre paisatge quotidià físic i virtual. Sant Jordi és a casa nostra el dia dels llibres i el dia dels enamorats. Any rere any escoltem i expliquem la llegenda de Sant Jordi als petits de casa, però encara hi ha moltes coses més que potser no sabíem d’aquesta tradició tan nostra.
La història real
Jordi de Capadòcia era un militar romà d’origen grec que va lluitar a Turquia a les ordres de l’emperador Dioclecià. Un cavaller amb molt carisma que va ascendir ràpidament fins a ser guarda del mateix emperador. Però va negar-se a perseguir cristians, ell mateix ho era, i per aquest motiu va ser torturat i executat el 23 d’abril de l’any 303.
Els relats entorn a la seva figura i la seva popularitat van córrer com la pólvora per tot l’Imperi Romà d’Orient a Occident. I el 494 va ser canonitzat per el papa Gelasi convertint-se així en Sant Jordi.
La llegenda original
Les històries, aventures i fins i tot miracles de Sant Jordi no van trigar en arribar però no va ser fins al segle IX que la primera narració de Sant Jordi i el drac es va fer coneguda. La història transcorria al Líban. Es va publicar al llibre Llegenda Àurea una recopilació de relats sobre la vida de sants.
La llegenda de Sant Jordi i el Drac es relata a moltíssims països arreu del món com a pròpia des del Japó fins Europa i per això n’existeixen milers de versions. Al nostre país, la llegenda original recollida per Joan Amades en el Costumari Català el 1904, Sant Jordi només fereix al drac. Ai que bé! Som molts els que ens fa pena que es mori el drac. Joan Amades ens explica que Sant Jordi fereix el drac i el captura. La princesa el lliga i se l’emporta a la ciutat de Montblanc.
Malgrat que en la versió actual de la llegenda el drac mor, en altres versions més antigues el drac només queda ferit. I és que el drac representa la part dolenta que tots duem a dins: l’ego. Que un cop dominat, deixa aparèixer la part bona que tots duem a dins: la bellesa representada per la rosa. Així la llegenda representa un concepte més complex: el triomf de la bellesa sobre la foscor a través del coneixement.
Orígens de la tradició del llibre i la rosa
A l’origen de la tradició de regalar una rosa, alguns hi veuen la pròpia llegenda de Sant Jordi però altres han trobat el seu origen al segle XV, quan es celebrava a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi a la que acudien sobretot nuvis i matrimonis joves. Altres fonts expliquen que en aquestes dates es celebraven festes cavalleresques com torneigs on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Aquests són alguns dels possibles orígens de que es regali una rosa per Sant Jordi.
D’altra banda, als anys 20 del segle passat els editors van triar el 7 d’octubre com la data per promoure la venda de llibres celebrant la seva festa anual. Durant l’Exposició Universal de 1929 els llibreters van posar les seves paradetes al carrer per presentar les novetats. Va tenir molt èxit i van decidir instaurar el 23 d’abril com a dia del llibre perquè la data coincidia amb la mort de dos grans autors: Cervantes i Shakespeare.
La festa, tal com és en l’actualitat, és fruit del moviment polític i cultural de la Renaixença dels segles XIX i XX. Aquest va donar un sentit de reivindicació cultural que encara es manté molt viva.
D’aquí endavant ja sabeu com aquesta festa ha anat adquirint rellevància i transversalitat, fins al punt que la celebració de la diada de Sant Jordi s’ha universalitzat i el 1995 la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.
A més, Sant Jordi és patró de Catalunya des de 1456. És una de les festes més estimades per tothom, en quant al seu significat hi ha opinions per a tots els gustos, per uns és un dia de reivindicació nacional, per altres, un dia de celebració de la cultura, o el dia del llibre o el dia de l’amor, tant se val, en definitiva Sant Jordi és una festa emblemàtica que cadascú viu a la seva manera.
A més a més, podem aprofitar l’ocasió per tenir ben entretinguts als petits de casa fent roses. No us perdeu aquest recull per fer la rosa de Sant Jordi a casa.