Granja Monells

La Diputació de Girona i Llet Nostra impulsaran i difondran el sector lleter des de la granja de Monells

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el president de Llet Nostra, Jordi Riembau, han presentat avui el conveni pel qual l’empresa lletera participarà en el projecte de la nova granja model de Monells, a la comarca del Baix Empordà, amb l’objectiu d’impulsar i difondre el sector vaquí de llet català.

Una granja model, dos objectius

La granja està situada a la finca Camps i Armet de Monells i és una instal·lació que ja existeix però que, gràcies a aquest projecte, serà totalment reformada per complir amb dos objectius: impulsar la recerca i la innovació del sector lleter i difondre el món ramader.

La granja és una iniciativa conjunta de la Diputació de Girona -per mitjà dels Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega)- i de l’empresa pública IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i que compta amb el suport de Llet Nostra.

Des dels anys 70 el Semega disposa d’aquesta granja que ha quedat obsoleta. Amb aquest projecte la Diputació de Girona -propietària de la finca Camps i Armet i de l’explotació lletera-

cedeix a l’IRTA la gestió de tota l’explotació agroramadera amb l’objectiu de transformar-la en la plataforma de recerca, innovació, formació i difusió del consum de llet a Catalunya. A la granja hi haurà 120 vaques -les mateixes que ara- però es posarà al dia la tecnologia de l’explotació.

Donar a conèixer el sector

Amb la granja de Monells, Llet Nostra disposarà d’un nou canal per poder difondre el món ramader a la societat en general. Una oportunitat d’explicar el dia a dia dels ramaders que fan possible que arribi la Llet Nostra a milers de cases catalanes.

Segons el conveni, l’empresa lletera donarà a conèixer les instal·lacions al públic en general, especialment a les famílies i escoles. La intenció és oferir visites guiades a les instal·lacions de la granja, crear un espai interactiu museístic sobre les vaques i la llet i, alhora, idear activitats educatives adreçades a tota mena de públic sobre els productes derivats de la llet.

Les instal·lacions estaran equipades amb una zona de jocs, una àrea de pícnic, aparcaments, lavabos… Tant les instal·lacions com l’entorn de la granja s’adequaran per afavorir una experiència agrària completa als visitants per tal que puguin passar un dia agradable amb el màxim de facilitats possibles sense alterar el benestar dels animals.

El president Giraut ha destacat que “per a nosaltres és molt important aquest conveni perquè demostra que estem atenent una necessitat real del sector lleter i donant resposta a una demanda històrica dels productors catalans”. Mentre que el president de Llet Nostra ha apuntat que “ens fa molta il·lusió aquest projecte perquè és en benefici del sector lleter, ja sigui per a la investigació que s’hi farà com també per a la projecció que tindrà pel món ramader”.

D’aquí a 2 anys

La nova granja de Monells serà realitat d’aquí a dos anys i suposarà una inversió de 1 milió d’euros que aportaran la Generalitat, la Diputació de Girona i empreses del sector. La primera que s’ha implicat en el projecte ha estat Llet Nostra, que hi destinarà 180.000€.