Festa de l'arròs a Sant Fruitós de Bages

Festa de l’arròs a Sant Fruitós de Bages

I que n’és de bo l’arròs! A més, tenim la gran sort que a casa nostra hi ha mil i una receptes per fer un arròs ben bo. Tant és així, que fins i tot tenim festes dedicades exclusivament a aquest aliment tan deliciós com és el cas de la Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages que se celebra el diumenge de Carnestoltes.

Declarada d’interès turístic per la Generalitat de Catalunya el 14 de març de 1995, aquesta festa uneix la comunitat en una celebració rica en història i sabor.

Origen

Els orígens d’aquesta festa es perden en els racons més antics de l’edat mitjana, quan Sant Fruitós de Bages era només un petit nucli de cases al voltant de l’església. Una versió situa els inicis de la celebració en els temps medievals, quan la gent del poble es traslladava als afores per celebrar el final del Carnaval amb menjars, ball i begudes.

En aquells temps era habitual a moltes poblacions fer un àpat col·lectiu abans de Quaresma per oferir-lo als més necessitats. Un document de l’arxiu parroquial de 1880 menciona la “sopa dels pobres”. La festa es preparava amb antelació i els veïns recollien ingredients com patates, cebes, mongetes, cansalada i xai per compartir-ho amb tota la comunitat.

Més que una arrossada popular

Amb el temps, les transformacions socials i econòmiques van conduir a una significativa reducció del nombre de pobres que hi participaven, i això va influir en la metamorfosi de la celebració cap a un esdeveniment festiu en què es brinda un àpat de qualitat als convidats i als visitants del municipi. Els protagonistes de la festa són la Colla de cuiners i cuineres encarregats de preparar l’arròs i també les parelles de joves que el serveixen. El mateix dia es reparteixen al públic tiquets gratuïts per a menjar arròs, en les darreres edicions s’estan repartint unes 3.000 racions.

La festa ha evolucionat al llarg del temps, incorporant activitats i esdeveniments que atrauen gent d’arreu. Botifarrades, trobades de puntaires, mostres d’artesans, passejades en cavall i poni, trobades de colles geganteres, audicions de sardanes i altres actuacions de cultura popular enriqueixen aquesta celebració.

Avui dia, la Festa de l’Arròs de Sant Fruitós de Bages ha transcendit les seves arrels modestes, obrint-se a la participació de tothom i convertint-se en una celebració que destaca la riquesa cultural i gastronòmica de la regió. El concurs d’arrossos aporta emoció i competitivitat, recompensant els millors plats amb prestigi i reconeixement. Així, la tradició continua amb vigor, connectant generacions i mantenint viva una celebració que té arrels profundes en la història de Sant Fruitós de Bages.