Festa de la Sal a l’Escala

Us agrada el mar i les tradicions marineres? No us perdeu la Festa de la Sal a l’Escala! És un testimoni viu de la història i la cultura d’un poble que ha crescut al costat del mar.

Aquest 2023, la Festa de la Sal es celebrarà els dies 16 i 17 de setembre, és una oportunitat excepcional per viure i gaudir de la rica història i cultura de l’Escala. Us animem a unir-vos a aquesta celebració i ser part de la màgia que envolta aquest esdeveniment tan especial.

Una tradició la mar de salada!

La Festa de la Sal va néixer l’any 1997 per commemorar el III centenari de la construcció de l’Alfolí de la Sal, antic magatzem on arribava la sal per mar, procedent de les salines d’Eivissa o Torrevella i es distribuïa als pobles de l’interior.

És una festa de participació popular que rememora i homenatja els orígens pescadors i saladors de l’Escala, recreant com era la vida quotidiana, fa més de cent anys. Inclou una mostra d’oficis mariners, escenes de la vida quotidiana de l’època, balls i cançons tradicionals i la cuina marinera.

Organitzada per l’Arxiu Històric i el Museu de l’Anxova i de la Sal, és una recreació històrica en el marc incomparable de la platja de l’antic port de l’Escala i incorpora elements antiquíssims del seu patrimoni immaterial com el Ball del Drac i el de la Farandola.

Des de l’any 2015 ha estat inclosa oficialment al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

La tasca de recuperació de la memòria oral de la Festa de la Sal ha guanyat una importància creixent amb el temps, i actualment es treballa per aconseguir que sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de l’UNESCO. Aquest reconeixement seria un homenatge a la rica herència cultural que aquesta festa representa i podeu gaudir-la aprofitant que encara fa bon temps!