Tot buscant les llàgrimes de Sant Llorenç
Des de temps immemorials els humans mirem al cel tant de dia com de nit i ens sentim fascinants per tots els fenòmens que hi passen. Els prehistòrics ja observaven i donaven significat als moviments dels astres i els hi atorgaven poders sobrenaturals. I encara que la ciència ens ha donat explicacions a molts d’aquests fenòmens, la fascinació pel que passa al cel encara la conservem intacte.
Per això, els amants de les estrelles, des de mitjans de juliol fins a finals d’agost alcem la vista de nit per veure la tradicional pluja dels Perseids. A casa nostra coneixem també aquesta pluja d’estels com les llàgrimes de Sant Llorenç perquè el seu punt més àlgid acostuma a coincidir amb la nit de Sant Llorenç, al voltant del 10 d’agost.
Les pluges d’estels
Al llarg de l’any es produeixen diverses pluges d’estels, coincidint amb les mateixes dates. La més coneguda és la dels Perseids perquè és una de les més visibles. Les pluges d’estels són un fenomen que es produeix quan restes sòlides d’algun meteor entren en contacte amb l’atmosfera terrestre a gran velocitat i s’encenen deixant un traç de llum mentre es desintegren.
El fet que cada any tinguin lloc en les mateixes dates es deu a la rotació que fa el nostre planeta al voltant del Sol que ens porta en unes dates concretes al lloc on es va desintegrar un meteorit en concret i per tant creuem la zona on hi ha les restes d’aquest meteorit. En el cas de les llàgrimes de Sant Llorenç les partícules que veiem desintegrar-se són les restes del cometa Swift-Tuttle i els anomenem Perseids perquè segons la nostra perspectiva apareixen en la direcció de la constel·lació de Perseu, encara que no hi tinguin cap connexió real.
Aquesta és l’explicació científica, ara bé, l’emoció que ens produeix veure les seves lluminoses traces al cel no té nom però és tan intensa que segurament durant generacions i generacions seguirem demanant desitjos cada vegada que veiem un estel fugaç.
Els Perseids es poden observar des de qualsevol lloc de la nostra geografia, ara bé, sempre els veureu millor si ho feu des d’un lloc on hi hagi poca contaminació lumínica.