Les llunes de gener

Les llunes de gener

Comencem l’any amb una peculiaritat al calendari: gener tindrà dues llunes plenes

L’1 de gener de 2018 hem pogut gaudir d’una brillant lluna plena que es repetirà el 31 de gener. I aquest fet no succeeix gaire sovint, passa aproximadament cada dos anys i mig. La segona lluna plena en un mateix mes s’anomena Lluna Blava. No es tracta de cap fenomen astronòmic, és un fet que passa per la diferència entre el cicle lunar de 29,5 dies i el calendari gregorià que defineix els mesos de l’any en cicles de 30-31 dies. Per això alguns anys, en comptes de tenir 12 llunes plenes, en tenen 13, per tant, algun mes ha de tenir-ne dues.

La peculiaritat de la lluna blava de 2018 és que es produeix al mes de gener i això farà que es repeteixi al mes de març. Que en un sol any hi hagi dues llunes blaves és menys habitual, es dóna entre 3 i 7 vegades cada segle, i passa quan la primera lluna blava es produeix al mes de gener, com el febrer és l’únic mes amb una durada inferior al cicle lunar, origina una segona lluna blava el mateix any que es produeix, en ordre decreixent de probabilitat, al març, abril o maig.

Encara que l’anomenem lluna blava, en realitat, no la veurem d’aquest color. Si bé és cert que n’hem vist de llunes blaves, aquestes es veuen així quan hi ha moltes partícules a l’atmosfera que filtren la llum de la lluna, per exemple moltes cendres o fum degut a una explosió volcànica. L’any 1883 l’explosió del volcà Krakatoa (Indonèsia) va provocar que les cendres del mateix s’estenguessin fins als límits de l’atmosfera. Les cendres dispersen la llum vermella però deixen passar altres colors, per aquest motiu en travessar els núvols de cendra es va veure la lluna de color blau.

Lluna blava sona molt romàntic, com la famosa cançó Blue Moon, però el seu nom tampoc té res a veure amb el romanticisme. Blue Moon és una deformació de l’original Belewe Moon, que en anglès antic significa traïdor, i te el seu origen en l’Edat Mitja quan una lluna addicional a la primavera significava allargar la Quaresma 7 dies més.

En definitiva, gaudiu de la llum de la lluna plena! Encara que no la veieu blava i no tingui cap significat astronòmic és tot un espectacle que enguany podrem veure dues vegades.