Marededéus Trobades

Seguim la pista de les marededéu trobades

Aplecs i processons arreu del territori en ermites i santuaris

La cultura popular de casa nostra està lligada sovint a la tradició religiosa. És el cas de les marededéu trobades que celebrem el 8 de setembre. Les marededéu trobades són figures de la Mare de Déu de fusta d’origen romànic que s’havien amagat abans de la invasió musulmana i segons expliquen les llegendes van ser trobades posteriorment per casualitat per pastors, ermitans, orenetes o corbs.

La festa de les marededéu trobades es celebra als santuaris i ermites arreu dels Països Catalans on van ser trobades. Les llegendes de les marededéu trobades tenen en comú que doten d’un simbolisme màgic el lloc on van ser trobades. En molts casos la pròpia figura de la Mare de Déu indicava on s’havia de fer el santuari perquè la imatge no podia moure’s.

Per això el 8 de setembre el territori s’omple d’aplecs i processons a indrets singulars. Les més conegudes són la Mare de Déu de Montserrat (encara que la festa és el 27 d’abril), de Núria, del Miracle, del Claustre, de Meritxell, de Montgarri, de Falgars, de Queralt, de Bellmunt, de la Gleva, del Roure, de la Cinta, del Pi, de Font-romeu, de Mogrony, del Mont, de la Salut, del Far, del Tura, del Vilar, dels Arcs…

Enguany és possible que hi hagi canvis o restriccions en algunes activitats així que trieu la Mare de Déu que voleu visitar i consulteu l’agenda local per a conèixer tots els detalls dels actes.