L’Ou com Balla
Aquesta tradició sí que podem dir que és nostra i ben nostra. Si algú d’arreu del món vol veure ballar un ou damunt l’aigua d’una font ha de venir a casa nostra. Cada any, coincidint amb la festa del Corpus Christi les fonts d’alguns claustres de Catalunya es guarneixen amb flors i fruites i es fa ballar un ou sobre el rajolí d’aigua que surt de la font.
L’origen de la tradició
L’any 1440 en el llibre de comptes de l’Obreria de la seu hi ha una partida que fa referència a la despesa de flors i ous per a decorar el claustre de la Catedral de Barcelona en motiu del Corpus. Així que podem deduir que aleshores ja existia aquesta tradició de fer ballar l’ou. El dia de Corpus, just 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, els escolans de la Catedral de Barcelona posaven un ou ballant a la font del claustre. Posteriorment, aquesta tradició es va traslladar a la Casa de l’Ardíaca i al segle XX es va fer extensiva a altres claustres i jardins de diverses ciutats.
Sobre l’origen del ritual hi ha diferents teories. D’una banda, podria ser l’adaptació cristiana dels jocs d’aigua que feien els musulmans en els brolladors dels seus patis interiors on feien moure una pilota petita sobre del raig d’aigua. D’altra banda, també podria ser un simple entreteniment dels nobles mitjavals importat per Alfons El Magnànim a Barcelona des de Nàpols, i que van adoptar els nobles del carrer Montcada per fer passar l’estona mentres esperaven la processó del Corpus Christi.
Simbologia
Sigui quin sigui el seu origen, tota una simbologia que envolta la festa de l’Ou com Balla és un cant a la primavera, a la regeneració de la natura. L’aigua, les flors i l’ou són símbols de la fecunditat. L’Ou com Balla és una celebració mágica de la vida. Així que us convidem a gaudir d’aquesta tradició.
Com balla l’ou?
Com és que l’ou balla? L’ou es buida fent un petit foradet a la closca i després es segella amb cera. Així, tan bon punt es posa damunt del raig d’aigua de la font, això sí, ha de ser una font que brolli cap a d’alt, l’ou comença a donar voltes sobre de l’aigua i sembla talment que balli.
On balla l’ou?
A Barcelona es pot veure als següents indrets, entre d’altres: la Catedral de Barcelona, el Museu Frederic Marès (plaça Sant Iu), el Museu Marítim, la Casa de l’Ardiaca (Santa Llúcia, 1), l’Ateneu Barcelonès (Canuda, 6), la parròquia de la Puríssima Concepció (Aragó, 299) o el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.
Encara que té el seu origen a la ciutat de Barcelona, avui en dia l’Ou com Balla es pot veure arreu del territori. Per exemple, al brollador de la plaça Pius XII d’Igualada, al Jardí de l’Enrajolada de Martorell, a la Catedral de Tarragona, al Claustre de la Seu de Manresa o a la Bisbal de l’Empordà on la festa compta amb la presència d’una de les àligues i un dels dracs més antics de Catalunya.