Sant Isidre Llaurador

És Sant Isidre el veritable patró dels pagesos catalans?

Controvèrsia al voltant de la figura del patró de la pagesia

El dia 15 de maig és Sant Isidre Llaurador, patró dels pagesos. Isidro de Merlo y Quintana nascut a Madrid el 1080 va dedicar la seva vida a treballar la terra i a l’oració. Els miracles més destacats que se li atribueixen són el miracle del pou i el miracle dels àngels.

En el primer, Isidre va resar fins que les aigües d’un pou on havia caigut un nen van pujar fins que el petit va poder-ne sortir sa i estalvi. En el segon miracle, el dels àngels, diuen que el pagès Isidre s’aturava a totes les esglésies que trobava per resar i mentrestant els àngels feien la seva feina: llauraven el camp amb els bous.

Isidre va ser canonitzat per el Papa Gregori XV l’any 1622. Des d’aleshores és oficialment el patró dels pagesos espanyols. Però als Països Catalans, amb anterioritat, ja tenien els seus propis sants de la pagesia a qui Isidre va substituir. A diferents indrets de parla catalana es veneraven com a patrons dels pagesos els Sants Abdó i Senén i Sant Galderic.

Els Sants Abdó i Senén

La festa dels sants Abdó i Senén es celebra el 30 de juliol. Sempre se’ls representa junts. Diu la llegenda que eren dos germans cristians de la noblesa persa que ajudaven els cristians perseguits. Van viure al segle III dC i són reconeguts com a sants i màrtirs per l’Església Catòlica Romana.

El culte als dos màrtirs d’origen oriental, es va expandir des de Roma a Europa. A casa nostra és al País Valencià on la devoció popular ha estat més arrelada al llarg de molts anys. Els valencians els hi ha dedicat diverses esglésies i se’ls coneix com els sants advocats dels llauradors contra la pedra i la tempestat. I aquestes són les pregàries populars perquè els Sants de la Pedra protegeixin les seves collites:

Se us invoca en la tempesta
pedregada i malvestat,
i allunyeu també la pesta
que ens fa caure en el pecat.
Si dels camps sou l’alegria
nostra llar feu més ardent.
Per la pau que ens anuncia
vostre ceptre refulgent
Sigueu sempre nostra guia
Sant Abdó i Sant Senén.

Sant Galderic o Galdric

Nascut a Carcassona l’any 820 era un camperol que defensava els drets del pagesos, protegint-los dels abusos i maltractes dels senyors. La llegenda explica un seguit de miracles similars als que s’atribueixen a Sant Isidre. De Sant Galderic s’expliquen gran quantitat de llegendes, algunes d’elles, recollides en el Costumari Català de Joan Amades. Una d’aquestes llegendes, ens diu que, Sant Galderic, és el suplent de Sant Pere a la Porta del Cel.

Sant Galderic va ser canonitzat l’any 990 i des d’aleshores es celebra la seva festivitat el 16 d’octubre. Encara que al segle XVII va ser substituït per Isidre Llaurador com a patró dels pagesos, encara avui en dia, és venerat com el veritable patró de la pagesia catalana, sobretot al Pirineu i a la Catalunya Nord.