Orígens del romiatge a Sant Medir
Cap a l’any 1828, en urbanitzar-se l’entorn del carrer Gran de Gràcia, s’instal·là al número 111 (cantonada carrer Sant Marc) un forn propietat de qui seria el fundador de la primera colla, en Josep Vidal i Granés, fill de la Parròquia de Santa Maria del Mar, a Barcelona.
El forner no gaudia de molt bona salut i, essent tant devot de Sant Medir com era, li va prometre que si el curava, cada 3 de març (festivitat del Sant) aniria a la seva Ermita a la Serra de Collserola i ho faria tocant un sac de gemecs a sobre un cavall alhora que anunciava pel barri la seva prometença.
L’any 1830, quan ja es trobava millor, va iniciar el que seria el primer romiatge. El següent any fou acompanyat per familiars i amics, creant-ne la primera colla, la del Vidal. Així, any rere any, s’anaren afegint amics, veïns, coneguts… fins formar altres colles a Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i Sants.
La primera notícia escrita apareix al Diari de Barcelona, l’any 1853, on s’informava als ciutadans de la gran Festa de Sant Medir que llavors aplegava ja a 300 persones d’arreu de Barcelona.
El bon Vidal morí a Barcelona l’any 1856 a causa de la seva malaltia, però encara avui recordem la seva fita.
Actualment…
…26 colles participen activament en la Festa de Sant Medir el dia 3 de març als barris de Barcelona, Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi i La Bordeta. La festa s’inicia de bon matí amb la formació de les diferents colles en els seus locals socials per començar les cercaviles pels diversos barris. Al migdia, les colles participen de l’aplec a l’Ermita de Sant Medir, al bell mig de Collserola, juntament amb els ciutadans de Sant Cugat. Al capvespre, totes les colles juntes desfilen pel carrer Gran de Gràcia fins als Jardinets llençant tones i tones de caramels.
Des de fa bastants anys, el diumenge després del 3 de març les colles tornen a celebrar la festa al voltant de la Parròquia de Sant Medir al barri de La Bordeta. La rua és formada per la banda de música de la Guàrdia Urbana, els cavalls i carros de les Colles i tots els camions, un rere l’altre, cadascun amb el nom de la seva Colla per identificar-los.
Com Sant Medir es celebra a diversos barris de Barcelona i també a Sant Cugat del Vallès, perquè no us perdeu entre tantes celebracions us fem un petit calendari amb les dates:
- Diumenge 1: Romiatge de Sant Medir
- Dimarts 3: Sant Medir Cercaviles a Gràcia, Sarrià i Sant Gervasi i Missa a Sant Medir (Sant Cugat)
- Diumenge 8: Sant Medir a la Bordeta
- Diumenge 15: Diada castellera de Sant Medir que enguany es celebra a Gràcia
- Diumenge 22 de març: Partit Penyes CEEuropa-Colles de Sant Medir al camp de l’Europa
Així que si us quedeu a casa… és perquè voleu! Us animem a gaudir de la festa més dolça!