Santa Tecla

Tarragona està de festa! Una festa molt especial declarada d’interès turístic i patrimonial. Una festa que dura 10 dies sencers i una nit. Una festa amb molta història. Una festa emblemàtica que no us podeu perdre.

Gent d’arreu del territori es reuneix cada any per celebrar la festa major de Tarragona i és que Santa Tecla és un aconteixement que va molt més enllà de les muralles més famoses del nostre país.

Amb centenars d’anys d’història, les festes de Santa Tecla actualment compten amb més de 500 activitats que van des de les més típiques de qualsevol festa major moderna fins a les més antigues que conserven el seu caràcter tradicional i popular.

Els inicis

A Tarragona es practicava el culte a Santa Tecla des de l’antiguitat, però va ser durant la Reconquesta, l’any 1091 quan el papa Urbà II va declarar el dia 23 de setembre, Santa Tecla, jornada de precepte i festivitat principal de l’any. A partir d’aquí, durant l’època medieval la festa es va anar engrandint i consolidant com un gran aconteixement. En aquells temps, Tarragona era un important nucli comercial degut a l’expansió catalana per la mediterrània. Fins al punt que Jaume II va adquirir a Armènia -un centre destacat de la Ruta de la Seda- la relíquia del braç de Santa Tecla que des de 1321 i fins a l’actualitat, es troba a la catedral de la ciutat i marca, encara avui, els moments àlgids de les festes: la processó i el seguici popular.
Des d’aleshores ençà, la festa no ha parat de créixer! Encara que conserva una estructura d’actes tradicionals, que són el nucli de la festa, han anat proliferant les activitats al seu voltant per a tota mena de públics i gustos. Trobareu el programa complet a la web de l’Ajuntament.

El més destacat

Els castells són un dels plats forts de les festes de Santa Tecla. Una tradició que es va incorporar al segle XVIII i que destaca per la seva espectacularitat i gran seguiment.

Com no podria ser d’una altra manera, el seguici popular també ocupa un lloc destacat a les festes, amb les seves danses, bèsties, diables, gegants, la Moixiganga, les bandes de música que omplen els carrers de la ciutat i els seus llocs més emblemàtics.

Si teniu nens, us encantarà la Santa Tecla Petita. La reproducció a escala infantil del Seguici i els Castells.

Enguany, les festes de Santa Tecla comencen el dia 12 de setembre i acaben el dia de la Mercè 😉 Reserveu-vos les dates i gaudiu de la Festa!