La setmana dels barbuts

La setmana dels barbuts

La setmana més freda de l’any 

La cultura popular de casa nostra està lligada sovint a la meteorologia i a la tradició religiosa. I la setmana dels barbuts n’és un exemple perfecte perquè englova aquestes dues vessants de la cultura popular catalana. La setmana dels barbuts coincideix amb la segona quinzena de gener. Sol ser la setmana més freda de l’any i celebrem una sèrie de sants que tots ells lluïen una llarga barba.

Entorn a la setmana dels barbuts trobem nombroses dites populars que combinen ambdós temes:

  • Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts.
  • Per la setmana dels barbuts governen els tres germans, tos, moquina i amagamans.
  • La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts.
  • Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa.
  • Per Sant Antoni fa un fred del dimoni.
  • Per Sant Antoni gelades, i per Sant Llorenç calorades.
  • Per Sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar.
  • Per Sant Sebastià, tramuntana a l’Empordà.

Qui son els barbuts?

Els barbuts als que fa referència no són els hipsters, com us podeu imaginar, sinó que són els sants d’aquestes dates. La setmana dels barbuts s’inicia el dia 15 de gener amb Sant Pau, Sant Benet i Sant Efigi i finalitza el 22 amb Sant Vicenç. Entremig trobem Sant Antoni Abat, el 17 de gener; Sant Maür, el 18 i Sant Canut el 19 de gener i Sant Sebastià el 20 de gener. El que tenen en comú aquests sants a part de coincidir en la mateixa setmana són les seves frondoses i blanques barbes. Així són representats en la iconografia antiga aquests personatges, com ancians d’enormes barbes nevades, simbolitzant la vellesa i el cru fred hivernal.

Patrimoni cultural

Durant la segona quinzena de gener i coincidint amb la celebració d’aquests sants trobem festes arreu del territori. Les més conegudes són les de Sant Antoni Abat patró dels animals. També se la coneix arreu com la festa dels Tres Tombs en la que es beneeix els animals. És una festa que forma part del patrimoni cultural dels territoris de parla catalana encara que adopta diferents formes a cada lloc.