Terra de pagesos

Terra de pagesos

Rememorem la vida rural als museus de la pagesia arreu del país

Generació darrera generació els pagesos han tingut cura la terra, dels animals, han produït els aliments i segueixen sent un dels actius més importants en la conservació dels paisatges de casa nostra. La història del nostre país va intrínsecament lligada a l’evolució de la pagesia. Encara que en essència un pagès actual i un de tradicional facin la mateixa feina, la manera com la fan és molt diferent. Per descobrir com era la vida de pagès antigament us proposem que visiteu els museus sobre la pagesia i el món rural que hi ha arreu del país.

Museu de la Pagesia de Castellbisbal

Castellbisbal és un municipi del Vallès Occidental que actualment gaudeix d’un ampli teixit industrial, però històricament Castellbisbal ha estat un poble agrícola amb una economia basada en la producció vitivinícola i hortícola des de, com a mínim, l’època de l’imperi romà.

El Museu de la Pagesia es va crear l’any 1985 gràcies a la col·laboració dels veïns que, conscients de la progressiva desaparició de l’activitat agrícola al municipi, van fer donació al museu d’eines del camp i d’estris de la vida quotidiana de la pagesia.

La remodelació i modernització que es va dur a terme l’any 2006 permet contemplar l’actual estructura temàtica amb una planta dedicada a la vida a pagès, una altra, a les feines al camp i la darrera, al transport i als mercats.

Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí

El Museu de la Vida Rural és un centre cultural que combina la preservació de la memòria amb els processos de transformació social des de l’òptica del món rural. El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis que ens transporta del passat, passant per el present i fins al futur. Consulteu el web per veure les activitats i tallers que ens proposa.

Museu de la pagesia de Fogars de la Selva

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva vol fer-nos reviure temps passats  i donar a conèixer al visitant el passat agrícola que imperava en aquestes terres i a tot Catalunya, des del segle X fins al XIX. Aquí descobrirem antigues formes de vida, eines, atuells, objectes quotidians que han caigut en desús, canvis arquitectònics, etc. que, amb el temps, han anat forjant la nostra història i ens han portat finalment on som avui. Al web hi trobareu horaris i més informació.

Desitgem que gaudiu de les visites als museus i descobriu com vivim i hem viscut els pagesos! Visca la cultura pagesa!