El cant de les caramelles

El cant de les Caramelles

Amb l’arribada de la primavera i la celebració de la Pasqua és tradició que grups de nens i nenes i també cors adults surtin al carrer a cantar Caramelles. Les Caramelles són cançons populars que beuen tant de la tradició pagana com de la religiosa.

Orígens

L’origen de la paraula caramella ve del llatí calamella, de calamellus, “canonet”, que ve de calamus, “canya”: es refereix a un instrument rústic de vent propi de pastors. Arreu d’Europa se celebrava l’arribada de la primavera amb cants als carrers que anunciaven el renaixement de la natura després de l’hivern. Posteriorment, el cristianisme va adoptar aquesta celebració fent-la coincidir amb la Pasqua Florida i adaptant també les lletres de les cançons.

Les primeres dades sobre les caramelles s’han associat amb els goigs del Roser. A Sant Julià de Vilatorta s’interpreten unes caramelles molt lligades al Roser, són les més antigues documentades a Catalunya. El document original es troba a la biblioteca de Catalunya i data del segle XV.

Durant la Pasqua Florida era molt comú el cant de les caramelles. Es cantaven a cases de pagès durant el segle XVI. S’acompanyaven d’instruments diversos i rebien ous, cansalada, llonganisses o beguda com a reconeixement per l’actuació. Per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.

L’evolució

Durant el segle XIX les societats corals van adoptar aquesta tradició variant els instruments i costums per introduir-la a les ciutats. D’aquesta manera i passats els anys, a cada comarca se celebra de diverses maneres on cada una ha adquirit variants d’una mateixa tradició.

Celebrades arreu

A Mallorca de les caramelles en diuen “deixem lo dol”, a la Catalunya Nord s’anomenen “goigs dels ous”.

Una de les més populars es representa a Súria, on més de 500 caramellaires de totes les edats agrupats en diferents colles converteixen aquesta festa surienca en una de les celebracions més representatives de la vila i referència del món caramellaire català. També a Sant Julià de Vilatorta¸ cada any es fa una trobada i el concurs anual de les colles de caramelles de Catalunya.

I vosaltres, quines tradicions seguiu aquests dies de Setmana Santa?