El cant de les caramelles

El cant de les Caramelles

La finalització d’aquesta setmana de celebracions culmina amb la Pasqua de Resurrecció o Diumenge de Pasqua. Seguint el calendari cristià, és la commemoració de la resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu.

A Catalunya, el dia de Pasqua és tradició que el padrí regali al seu fillol una mona de Pasqua. I encara que aquest dolç sigui un símbol de què la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat, actualment, les mones formen part de la cultura popular independentment de les creences de cadascú. Però d’això ja en vam parlar l’altre dia.

Avui toca fer memòria i veure altres tradicions que poc a poc es van perdent.

Durant la Pasqua Florida (com es coneguda vulgarment) era molt comú el cant de les caramelles. Es tracta d’unes cançons de caràcter religiós i de felicitació que les colles cantaven a cases de pagès durant el segle XVI. S’acompanyaven d’instruments diversos i rebien ous, cansalada, llonganisses o beguda com a reconeixement per l’actuació.

Durant el segle XIX les societats corals van adoptar aquest tradició variant els instruments i costums per introduir-la a les ciutats. D’aquesta manera i passats els anys, a cada comarca se celebra de diverses maneres on cada una ha adquirit variants d’una mateixa tradició.

Una de les més populars es representa a Súria, on més de 500 caramellaires de totes les edats agrupats en diferents colles converteixen aquesta festa surienca en una de les celebracions més representatives de la vila i referència del món caramellaire català.

I vosaltres, quines tradicions seguiu aquests dies de Setmana Santa?