Activitats de Setmana Santa

Tradicions i activitats de Setmana Santa

Festes tradicionals que són patrimoni

Les tradicions són una font de celebracions per als infants i també són patrimoni cultural. Per això ens sembla interessant aprofitar les vacances de Setmana Santa per gaudir de les nostres tradicions en família i transmetre-les a les noves generacions.

Tradicions: una proposta per a cada dia

Si la vostra intenció és seguir religiosament totes les celebracions tradicionals de la Setmana Santa aquí hi trobareu una petita guia, un munt d’esdeveniments i activitats que s’allarguen des del divendres abans del Diumenge de Rams, fins al Diumenge de Pasqua.

Aquesta selecció a més forma part Patrimoni festiu de Catalunya, un catàleg elaborat des de l’any 2006 amb l’objectiu de preservar, difondre i protegir el patrimoni festiu de casa nostra.

Diumenge de Rams

Es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Aquesta arribada s’escenifica amb la població aixecant les palmes i les branques d’olivera i llorer, aquest dia es realitza la benedicció dels rams, les palmes i els palmons. És una activitat força divertida per als infants. Es celebra arreu, a qualsevol poble amb església per petita que sigui. Però si ho voleu viure en un escenari impressionant us proposem fer-ho a la Catedral de Girona. La cita és a les 11 del matí a la plaça dels Apòstols.

Com en la majoria de tradicions cristianes, en aquesta també s’han adaptat antics rituals, en aquest cas el del despertar de la natura adormida durant l’hivern.

Dilluns Sant

És el dia en què s’inicien els cicles de processons de Setmana Santa en moltes localitats. Aquí trobareu un mapa amb les processons de tota la setmana a Catalunya.

Dijous Sant

Commemora el Sant Sopar, el darrer sopar de Jesucrist amb els seus deixebles abans que el traís Judes i l’entregués per a ser crucificat. Tradicionalment era un dia de silenci i dejuni. Actualment es celebren processons on s’escenifica la captura, crucifixió i agonia de Crist. Destaca la Passió de Villalba dels Arcs. Aneu a la Terra Alta a viure aquesta Passió nocturna. Una versió il·luminada de la Passió i amb foc natural.

També, en alguns municipis, se celebra la Dansa de la Mort, una dansa d’origen medieval. Una de les més conegudes és la de Verges, al baix Empordà, una de les més antigues i reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Les processons de Divendres Sant i Dissabte Sant

Divendres i dissabte són els dies en què se celebren les processons més importants i n’hi ha arreu de Catalunya. Representen els últims moments de la vida de Jesús.

Divendres Sant

Es commemora la mort de Crist. I es fa a través de nombrosos viacrucis i processons de dol arreu del territori. Destaca La processó de la Sanch, a Perpinyà, amb més de 500 anys d’antiguitat i la Processó del Sant Enterrament a Sineu, Mallorca i la de Tarragona per la seva solemnitat.

Dissabte Sant

Antigament s’anomenava Dissabte de Glòria i es celebrava la Vetlla al matí, tot esperant la resurrecció de Crist. En l’actualitat la Vetlla Pasqual es celebra de nit a les esglésies cristianes amb una litúrgia en la que es converteix la foscor en llum a través de l’encesa de ciris. Destaca el ritus de Foc Nou al Monestir de Poblet.

A Torelló es representa cada dissabte de Rams el Divino de Sant Vicenç. És una dansa cantada, té el seu origen en el contrapàs, un estil de dansa que es ballava encara a mitjan del segle XIX. Els balladors, posats en rengle i agafats de les mans, dibuixen figures en moviment mentre fan la volta a la plaça, de tal manera que en acabar la melodia es troben al mateix lloc de l’inici.

Diumenge de Pasqua

El dia de la resurrecció de Crist, la festa que culmina tot el procés i es celebra una missa alegre amb cants i música. També conegut com Pasqua Florida és el dia que es canten les caramelles arreu del país. Les colles de les caramelles recorren els carrers i places dels pobles oferint les seves cançons. Destaquem les Caramelles de Súria i les de Sant Martí de Tous.

Dilluns de Pasqua

No és un dia de litúrgies, però sí un dia de celebració. És el dia que els padrins ens regalen la mona de Pasqua. I el darrer que tenim per gaudir en família. La festa també es trasllada a nombroses ermites i santuaris a l’aire lliure.