Tradicions i activitats de Setmana Santa

Mones, Palmes, Palmons i moltes altres tradicions!

Tenim la sort de viure en un país amb moltíssimes tradicions que es conserven amb més o menys fidelitat a les celebracions originals. Entre elles, destaca la Setmana Santa amb un munt d’esdeveniments i activitats que s’allarguen des del divendres abans del Diumenge de Rams, fins al Diumenge de Pasqua.

Per alguns és una setmana de vacances a la primavera, però més enllà d’aquest petit parèntesi en el nostre dia a dia, la Setmana Santa és la commemoració cristiana de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist. Per aquest motiu arreu del territori es representen escenificacions de la vida de Crist i festes populars. Aquest és un petit resum de les celebracions més destacades en les que podeu participar els propers dies:

Diumenge de Rams

Es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem. Es celebra amb una missa a totes les esglésies dels pobles en les que els nens porten les palmes i palmons que els han regalat els seus padrins. Com en la majoria de tradicions cristianes, en aquesta també s’han adaptat antics rituals, en aquest cas el del despertar de la natura adormida durant l’hivern.

Dilluns Sant

És el dia en què s’inicien els cicles de processons de Setmana Santa en moltes localitats. Aquí trobareu un mapa amb les processons de tota la setmana a Catalunya.

Dijous Sant

Commemora el Sant Sopar, el darrer sopar de Jesucrist amb els seus deixebles abans que el traís Judes i l’entregués per ser crucificat. Tradicionalment era un dia de silenci i dejuni. Actualment es celebren processons on s’escenifica la captura, crucifixió i agonia de Crist. També, en alguns municipis, se celebra la Dansa de la Mort, una dansa d’origen medieval. Una de les més conegudes és la de Verges, al baix Empordà reconeguda com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Divendres Sant

Es commemora la mort de Crist. I es fa a través de nombrosos viacrucis i processons de dol arreu del territori. Destaca La processó de la Sanch, a Perpinyà, amb més de 500 anys d’antiguitat i la Processó del Sant Enterrament a Sineu, Mallorca i la de Tarragona per la seva solemnitat.

Dissabte Sant

Antigament s’anomenava Dissabte de Glòria i es celebrava la Vetlla al matí, tot esperant la resurrecció de Crist. En l’actualitat la Vetlla Pasqual es celebra de nit a les esglésies cristianes amb una litúrgia en la que es converteix la foscor en llum a través de l’encesa de ciris. Destaca el ritus de Foc Nou al Monestir de Poblet.

Diumenge de Resurrecció

El dia de la resurrecció de Crist, la festa que culmina tot el procés. També és conegut com el Diumenge de Pasqua i es celebra una missa alegre amb cants i música. És el dia que es canten les Caremelles al nostre país. Coincideix també amb la fi de les privacions de l’hivern així que també es coneix com a Pasqua Florida.

Dilluns de Pasqua

No és un dia de litúrgies però sí un dia de celebració, famílies i amics es reuneixen per dinar i menjar les mones de Pasqua. La festa també es trasllada a nombroses ermites i santuaris a l’aire lliure.