Celebrem els Tres Tombs

La Festa dels Tres Tombs és una celebració tradicional que tenim l’oportunitat de viure arreu dels territoris de parla catalana. La festa varia de nom segons el lloc on se celebra: els Tonis, les Beneïdes, la Festa dels Pagesos o La Corrida a Puig Reig, entre d’altres.

Totes tenen en comú que rememoren la tradició agrària on els animals són els grans protagonistes i se celebren al voltant del 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, patró dels animals. És una jornada festiva arrelada en la nostra cultura i història que combina elements religiosos i populars.

Els Tres Tombs formen part del nostre patrimoni cultural. En aquestes dates, a partir de la segona quinzena de gener celebrem diverses festes tradicionals que giren entorn de figures destacades del Santoral català. El que tenen en comú aquests sants a part de coincidir en la mateixa setmana són les seves frondoses barbes, molt útils per a protegir-nos del fred en el que tradicionalment hauria de ser la setmana més freda de l’any, descobreix quins sants celebrem a la Setmana dels Barbuts.

Per què Tres Tombs?

El nom “Tres Tombs” fa referència a les tres voltes que donem a l’església o al santuari de Sant Antoni Abat. Aquesta tradició remunta als antics rituals agraris, on es beneïen els nostres animals de treball per assegurar una bona collita i protegir-los de malalties.

Als antic rituals agraris, es donaven tres voltes amb animals de tir al voltant d’un espai on s’encenia una gran foguera feta amb branques verdes amb la finalitat d’assegurar una bona collita i protegir els animals de les malalties. Amb la major influència del cristianisme, les voltes es fan al voltant de l’església de Sant Antoni o, en cas que no n’hi hagi, al voltant de la imatge del sant, des d’on es realitza la benedicció dels animals. A molts llocs és tradició portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïdes.

Després de la benedicció, la festa pren un to més lúdic i festiu. Vestits amb indumentària tradicional i carruatges engalanats acompanyem els nostres animals en una cavalcada pel centre de la vila.
Les festes dels Tres Tombs ens ofereixen l’oportunitat de connectar amb les nostres arrels i preservar les nostres tradicions culturals i històriques.

Cal destacar que la Festa dels Tres Tombs no és només una celebració per als amants dels animals i la tradició, sinó que també és una manifestació de la riquesa cultural de Catalunya. El seu esperit participatiu i la seva capacitat per reunir-nos fan que sigui una de les festes més esperades i estimades.