Dieta mediterrània... més enllà del mar Mediterrani?

Dieta mediterrània… més enllà del mar Mediterrani?

Què tenen en comú els països de la conca mediterrània amb per exemple Portugal, Xile, Xina, Estats Units d’Amèrica, Àfrica del Sud i Austràlia? Fàcil! Tots ells es troben en regions situades en el Paral·lel 40, i consegüentment tots tenen similituds amb la nostra Dieta Mediterrània.

Aquest paral·lel, o millor dit, aquests dos paral·lels, el 40 Nord i el Sud, són cercles de latitud que es troben a 40 graus al Nord i al Sud del plànol equatorial de la terra, i on les regions es caracteritzen per unes condicions climatològiques similars, l’anomenat Clima Mediterrani (subtipus de clima temperat).

Dins dels diferents climes que conformen el mosaic climàtic de la Terra, el clima mediterrani es caracteritza per estius secs i calorosos o temperats, i hiverns temperats i plujosos, sent les tardors i les primaveres més variables en temperatures i precipitacions. Es podria qualificar de peculiar: ja que és un clima poc estès, que només es presenta en zones molt determinades del planeta i, encara que és evident que designa el clima propi de la conca mediterrània, hi ha altres llocs al món que tenen les mateixes característiques climàtiques.

El Paral·lel 40 Nord, per exemple, la línia imaginària transcorre pel mar Mediterrani, travessa Àsia, Japó, recala a Amèrica del Nord. En el cas del Paral·lel Sud, travessa el sud d’Austràlia, l’Illa nord de Nova Zelanda, Xile i Argentina.

En general, en totes aquestes zones al tenir una climatologia similar, tenen una vegetació i fauna similar, on els principals trets característics del conreu de les regions del Paral·lel 40N i 40S són l’anomenada tríada mediterrània: blat, vinya i olivera. A més, també es cultiven alguns arbres fruiters característics com la figuera i l’ametller i en aquest tipus de clima és on més desenvolupada és l’agricultura de regadiu produint gran quantitat de fruites com taronges, llimones i nespres, i hortalisses com tomàquets, cebes, albergínies i carabassons.

El temps i totes aquestes característiques climatològiques del Mediterrani, són els que han confluït en el nostre estil de vida Mediterrani, tan valorat pels experts, i que com s’ha vist, és possible trobar-ho a altres indrets de la Terra.

 

Dieta Mediterrània