Dijous Gras

Què és el Dijous Gras?

La disbauxa del Carnaval anuncia l’arribada de la primavera. Si bé l’origen del Carnaval és incert, com moltes altres tradicions paganes aquesta festa també va ser adaptada pel Cristianisme que el va contraposar a la Quaresma, el període de restriccions i abstinència que el succeeix. Així durant la setmana del Carnaval era gairebé obligatori atipar-se amb carn i aliments amb greix que estarien prohibits després.

Però més enllà del sentit que li donem, l’origen d’aquesta tradició està lligada als cicles de la vida de pagès. Quan els camps produeixen menys, a l’inici de l’hivern es feia la matança del porc, al voltant de Sant Martí. La comunitat així tenia prou carn per passar els dies més freds i celebrar el Nadal amb bones menges. Però cap al més de febrer, el rebost de les masies ja era molt buit, quedaven encara llardons i botifarres que es menjaven durant la setmana del Carnestoltes.

Tradicionalment al nostre país el Carnaval s’inicia amb el Dijous Gras, Jarder o Llarder. Aquest dia marca el tret de sortida d’una setmana de celebracions que finalitzarà el Dimecres de Cendra que en molts pobles de Catalunya també és el dia de l’enterrament de la sardina.

Què passa el Dijous Llarder?

La cançó del Dijous Llarder ens dóna unes quantes pistes:

🎼  El dijous gras

🎼  botifarra, botifarra

🎼  el dijous gras

🎼  botifarra menjaràs.

🎼  Si no en vols menjar,

🎼  una truita, una truita,

🎼  si no en vols menjar

🎼  una truita per sopar.

Tal com descriu la cançó, el Dijous Gras és costum celebrar àpats que combinen ous i carn. El Dijous Gras també és conegut com el Dia de l’Ou i el Porc o el Dia de la Truita. La botifarra d’ou i la truita de botifarra són dues de les menges més típiques d’aquest dia i a l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, també és habitual menjar coca de llardons.

Ja veieu que és un dia molt especial que no seguim l’equilibri de la dieta mediterrània. Però té una explicació. I és que després dels dies de disbauxa, festes i menjars desequilibrats que ens porta el Carnestoltes, la tradició ens portarà la Quaresma. Aquell període d’abstinència. Així que per uns dies, ens podem deixar portar per les consignes del Sr. Carnestoltes i ja arribarà el temps de la penitència.

¡Visca el Carnaval!