Fem colla amb Sant Joan! Bona revetlla nostra!

Ens agraden les nostres tradicions! I per mantenir-les vives volem compartir-les i recordar-ne els orígens! Celebrem la Revetlla de Sant Joan!

Arreu dels Països Catalans celebrem el solstici d’estiu del 23 al 24 de juny amb la Nit del Foc. El sol arriba al seu zenit després del recorregut més llarg de l’any. Així doncs, es produeix el dia més llarg i la nit més curta.

No és gens clar l’origen d’aquesta celebració. Hi ha qui hi veu un origen pagà anterior al

cristianisme. Una mena de record de les festes del solstici d’estiu. En canvi, n’hi ha que consideren que és la nit més distant a la de Nadal i per tant, la nit oposada, la nit de la disbauxa, la nit preferida del diable.

És una de les nits més popularment celebrades a tots els Països Catalans, i amb la baixada de la flama del Canigó se li ha donat un tarannà de festa nacional. La flama del Canigó neix a una foguera que encenen la nit del 22 al cim del Canigó, i és aquesta mateixa flama la que encén les fogueres a moltes viles de casa nostra.

Durant la nit ens reunim en família o anem a les revetlles que es fan al voltant del foc arreu de Catalunya i com a casa nostra cada celebració s’acompanya d’un plat especial, es celebra la revetlla amb un dolç típic: les coques de Sant Joan.

La coca normalment té la talla canònica, és a dir, doble de llarg que d’ample, a diferència de les antigues que eren rodones amb un forat al mig. I en quant a gustos, la coca de llardons i la de crema amb fruites confitades continuen sent els pastissos estrella de cara a la nit més curta de l’any. Aquestes són les que es situen dalt del pòdium deixant per sota la resta de coques que han sorgit després de les tradicionals.

També és tradicional servir cava durant el sopar per celebrar la festa.

Diuen que si es sobrevola amb un avió la geografia catalana la nit de Sant Joan , es poden veure els diferents focs que s’encenen arreu, amb formes i mides diferents. Pobles i ciutats viuen una nit de festa i alegria.

Et ve de gust celebrar la nit màgica per excel·lència?

Fem colla amb les nostres tradicions!