Tornada a l’escola
Amb l’arribada de setembre tornen les matinades, les classes, les activitats extraescolars, els deures, les pesades motxilles…
Després de tres mesos de vacances, on els horaris són més flexibles i no sempre es menja de la manera més adequada, als nens els costa tornar a la rutina i és normal que se sentin més cansats. S’ha de procurar tornar gradualment als bons hàbits, als horaris fixos i a respectar els 5 àpats diàris. És important destacar que l’alimentació dels petits ha de ser nutritiva, saludable, rica i, dins de les possibilitats, “divertida”.
Una alimentació adequada és fonamental per recuperar forces.
L’esmorzar és potser el menjar més important del dia. Ens ha d’aportar una quarta part de l’energia que necessitarem durant tot el dia. Si no esmorzem bé ens sentirem més cansats i amb falta de concentració, en edats escolars això té conseqüències importants perquè condiciona l’aprenentatge i comporta a un descens del rendiment escolar. A més, un esmorzar no adequat farà que els nens sentin, a mig matí, la necessitat d’una gran aportació energètica, que segurament podran trobar en productes d’alt contingut en sucre i àcids grassos, com pot ser la pastisseria industrial i altres productes similars que estan directament relacionats amb el creixement dels índexs de sobrepès i d’obesitat durant la infància, pel seu alt contingut calòric. En moltes ocasions, per la manca de temps, les presses i els retards, algunes famílies prescindeixen de donar d’esmorzar als seus fills a casa. Estan obligats, per les circumstàncies, a portar als seus fills més d’hora a l’escola i molts esmorzen pel camí.
Per als pares que tenen més temps, a casa, l’esmorzar saludable, ideal i adequat ha de ser variat en aliments que continguin nutrients necessaris:
- Lactis: llet, iogurt i / o formatge.
- Hidrats de carboni: cereals, galetes, pa.
- Greixos: oli d’oliva o margarina.
- Vegetals: fruites o sucs.
- Altres: melmelada, pernil dolç o gall dindi, mel…
Durant el mig matí, a l’hora de l’esbarjo, ha d’ajudar al nen a aguantar amb forces fins a l’hora del dinar, en cap cas substituir a aquest. Ha de ser una ració petita, preferentment una peça de fruita, un suc… Evita la brioixeria industrial que conté molts greixos i sucres.
A l’hora del dinar si el teu fill es queda a menjar en el col·legi, demana una còpia dels menús setmanals per poder programar els sopars de manera que es complementin amb els menjars. Un dels objectius prioritaris del menú escolar ha de ser fomentar el consum d’una dieta equilibrada mitjançant la varietat d’aliments, preparacions i textures, donant prioritat als aliments més conflictius en l’alimentació dels petits -llegums, peix, fruites i verdures-, i basant-se en les racions i en la freqüència recomanades per a cada edat.
A causa de l’alt consum d’energia dels nens durant el període de creixement i de desenvolupament intel·lectual i físic, les seves necessitats nutricionals es veuen incrementades en comparació a les d’un adult. Per això, la majoria dels aliments del menú diari del nen han de venir del grup dels productes derivats dels grans (arròs, pa, cereals), i dels grups dels vegetals i de les fruites. Així mateix, ha d’incloure porcions moderades de menjars del grup de la llet i de les carns. El millor són les carns blanques i els peixos, evitant el consum excessiu de carns vermelles.
El berenar resulta fonamental en l’alimentació dels nens. Aquests tenen estómacs petits però grans necessitats d’energia, la qual cosa significa que necessiten menjar quantitats més petites de menjars i amb major freqüència que els adults. Repartint el menjar, garanteixes l’assimilació dels nutrients i l’adequat desenvolupament de l’organisme del teu fill en l’àmbit físic i psíquic. És curiós que fins als nens que mengen malament, a l’hora del berenar solen tenir gana, per tant, cal aprofitar aquests moments oferint-li una bona alimentació. El berenar ha de representar el 15% de l’aportació energètica total diari. Aquesta ingesta a mitjan tarda pot ser una bona oportunitat de completar les racions diàries recomanades de fruites, cereals i làctics. Una opció saludable pot ser un combinat d’aliments representatius d’aquests tres grups, per exemple, un got de llet acompanyat d’una fruita o cereals o pa amb xocolata i una fruita. La fruita seca –nous, ametlles, avellanes…– són extraordinaris sempre que no es mengin a l’excés perquè són molt calòrics, però també molt nutritius. Un iogurt o un suc de taronges no haurien de faltar mai: el primer, perquè aporta proteïnes de qualitat i calci necessari per desenvolupar l’esquelet; i el suc, perquè és una font de vitamines, sobretot la C, convenient per prevenir refredats. També és recomanable alternar el suc amb un got de llet, que aporta les millors proteïnes, grassa i l’indispensable calci.
Per sopar si el teu fill menja en el col·legi, hauràs de tenir en compte quin ha estat el menú diari per completar el sopar i no repetir certs aliments. A més, no és recomanable que el sopar sigui molt pesat. El més indicat és un primer plat que inclogui verdures (tan crues en forma d’amanida o cuinades); un segon plat no gaire contundent format per peix a la planxa, truita francesa, ou passat per aigua o gall dindi cuit; i per a postres una peça de fruita o un got de llet.
A Llet Nostra com sabeu col·laborem amb la Fundació Jaume Casademont amb les beques Educa Menjant, ens preocupa molt l’alimentació sobretot dels més petits. I en aquest punt els làctics de qualitat són molt importants.
Fem colla amb els més petits!!