Activitats d'educació ambiental per a nens

Activitats d’educació ambiental per a nens

El 26 de gener celebrem el dia internacional d’educació mediambiental

Els nens necessiten estar unes hores al dia a l’aire lliure envoltats de natura i el planeta necessita que els nostres nens, els adults del futur, tinguin més cura de l’entorn natural del que hem tingut les generacions que els hem precedit. Aprofitant que el dia 26 de gener es celebra el dia internacional d’educació mediambiental volem proposar-vos una sèrie d’activitats molt senzilles que podeu fer en família per transmetre l’amor per la natura i el respecte per al medi ambient als vostres fills.

Observació de l’entorn

Comencem amb una activitat bàsica però molt enriquidora que es pot realitzar amb nens de qualsevol edat. Simplement sortiu a respirar aire pur amb els vostres fills i a observar l’entorn natural. Porteu un bloc i un llapis perquè puguin dibuixar el què més els cridi l’atenció. També podeu dur una lupa per observar insectes o formigues. Sabeu tot el que es pot aprendre amb la simple observació d’un formiguer? Doncs des de la manera d’organitzar-se que tenen les formigues, com construeixen els formiguers, com col·laboren per recollir menjar, etc. a mida que els petits de casa vagin descobrint coses sobre elles veureu com aprenen també a respectar-les.

El soroll i la vida salvatge

Aneu al bosc i feu un simple experiment. Sovint quan sortim al bosc en família anem saltant o parlant entre nosaltres. Podem començar el passeig així tal com fem habitualment, però aturem-nos en algun lloc que ens agradi i fem silenci durant una estona. Veurem com començarem a escoltar els sorolls de la natura. Escoltarem com el vent mou les fulles dels arbres, com es comuniquen els ocells, descobrirem que algunes espècies ens responen si imitem el seu cant… Si estem en silenci podrem observar algunes espècies que d’altra manera seguirien amagades davant la nostra presència. Aquest simple experiment ens permetrà mostrar als nostres fills la importància de respectar l’entorn natural per gaudir-lo en la seva plenitud.

Abeuradors per ocells

Per posar un abeurador d’ocells a casa no és necessari que disposeu d’un jardí. Evidentment, si teniu un jardí amb arbres és més fàcil, tant simple com penjar a qualsevol branca un recipient amb aigua perquè els ocells s’hi acostin a beure. Si en comptes de jardí només teniu un petit balcó, mentre hi càpiga una planta ja en teniu prou, hi podeu penjar un bol a mode d’abeurador i veureu com en pocs dies els petits ocells que abans passaven de llarg, vindran a beure al vostre balcó. Dia a dia podeu anar descobrint quines són les espècies que us visiten i aprendre a distingir-les, així com les peculiaritats de cada tipus d’ocell.

Plantem llavors

Fer un planter de llavors a casa és una de les activitats que més agradarà als petits de la família. Només necessitem llavors bé de flors, de plantes aromàtiques o d’arbres -podem plantar un pinyó o un aglà que recollim al bosc. És una activitat divertida en el mateix moment de plantar però el que més sorprendrà als petits serà quan comencin a germinar les llavors i apareguin les primeres fulles. Veureu l’emoció a les seves cares i veureu com instintivament les cuidaran cada dia. 😀

A casa reciclem

A casa reciclem i no només separant les deixalles que generem, sinó també aprenent a reutilitzar tot allò que pot tenir una segona vida. Perquè tant important o més que reciclar, ho és el fet de generar el mínim de residus possibles. Feu servir la imaginació per aconseguir-ho, els vostres fills estaran encantats d’ajudar-vos en aquesta missió familiar per cuidar el medi ambient.