Fruites i verdures d'hivern

Fruites i verdures d’hivern

Hivern és sinònim de baixada de temperatures, per una part garantir l’oferta principalment de fruites, i també d’algunes verdures de temporada és més complicat que a l’estiu i, per una altra part, el cos detecta aquest canvi de temperatura i ens “reclama” plats calents, reconfortants i nutritius per combatre el fred i enfortir les nostres defenses. Com podem ajudar-lo?

Una alternativa molt fàcil és seguir la nostra Dieta Mediterrània on es prioritzen els productes de temporada (quan es troba en el punt màxim de sabor, de propietats nutricionals i de collita), base d’una alimentació més saludable, més econòmica i més respectuosa amb el medi ambient.

De fruites podem destacar, els cítrics com ara aranja, taronja, mandarina i llimona, i també xirimoia i alguna varietat de poma i pera. Pel que fa a les verdures podem destacar, bleda, carxofa, calçots, bròquil, coliflor, col llombarda, endívia, espinacs, porro, enciam, escarola i card.

La natura és sàvia, les fruites cítriques són una font molt important de vitamina C ideal per ajudar a prevenir infeccions víriques, com el refredat, tan comunes de l’època d’hivern.

Referent a les verdures, és rellevant destacar la varietat de verdures crucíferes (coliflor, bròquil i col), que són bones fonts de fito-nutrients, que ajuden a reduir la inflamació i a reduir el risc de desenvolupar alguns tipus de càncer. També, a partir del febrer, es troben algunes varietats d’espàrrecs que tenen innombrables beneficis per a la salut, pel seu contingut en antioxidants.

No oblidem que el peix també té estacionalitat. Durant els mesos d’hivern trobem verat, daurada, besuc, llenguado, peix llimona, lluç, sarg, seitó i sardina. Tots ells destaquen pel seu contingut en proteïna i, sobretot en el peix blau, vitamina D i Omega-3.

La nostra Dieta Mediterrània, el nostre estil de vida, sempre ha potenciat els aliments de temporada i de proximitat (per saber-ne més Dieta Mediterrània, quan i on?), que no només ens aporten beneficis per a la nostra salut, sinó també per a la salut del nostre planeta, de la nostra terra i la de les futures generacions.

Dieta Mediterrània