Quan floreixen els ametllers…
És el primer senyal que s’acosta la primavera
Els arbres florits són un espectacle de la natura. Un regal per als nostres ulls: pruners, cirerers, ametllers… transformen el paisatge anunciant l’arribada de la primavera. Els primers que floreixen són els ametllers i volem saber per què.
Normalment, al mes de febrer comencen a florir els ametllers al nostre país. I encara que sempre passa, cada any ens sorprèn aquesta eclosió primaveral al mig de l’hivern. I que sempre passa i que sempre ens sorprèn i ens fascina la seva bellesa ho corrobora el fet que, ja l’any 1953, en Josep Pla escrivia a «Temps de febrer: els ametllers».
Ens trobem, doncs, en aquell moment de l’any tan delicat que, en obrir una finestra i mirar a fora, apareix la subtilesa d’un ametller rosat, extasiat, com un vaporós enlluernament. Pla ho feia inspirat en el gran poeta Joan Maragall, concretament en els seus versos apareguts en el llibre Enllà:
Tots els ametllers ja són florits
davant del mar brillant, fins a Mallorca.
Les flors de l’ametller
L’ametller és un arbre de fulla caducifòlia de família de les rosàcies. El seu nom científic és Prunus dulcis o Amygdalus communis i n’existeixen més de cinquanta varietats. Algunes d’elles són de floració primerenca i d’altres comencen a obrir les seves flors més tard. Amb colors que van del blanc més enlluernador al rosa més intens. Fins i tot, Van Gogh va rendir-se a la bellesa de les flors de l’ametller que va reflectir en una de les seves genials obres.
Història
L’ametller és un arbre típicament mediterrani, va començar a ser cultivat a Orient Mitjà. A la Bíblia l’ametller simbolitza la vigilància i el bon fruit, per això apareix al Paradís terrenal. Els grecs varen difondre el conreu de l’ametller arreu de la Mediterrània. A finals del segle XVIII uns missioners franciscans van plantar ametllers de les nostres terres en la regió californiana de San Diego.
Per què floreix tan d’hora?
Com és que un arbre com l’ametller comença a florir al mig de l’hivern quan encara hi pot haver glaçades que posin en perill els seus fruits? Això és un maldecap per als agricultors però és una estratègia de supervivència de la pròpia espècie. En el clima mediterrani, és més estrany que hi hagi una glaçada prolongada a partir de febrer, que no pas una sequera prolongada quan arriba l’estiu.
Si els ametllers florissin més tard, quan ho fan la majoria dels arbres fruiters, a principi de la primavera, les típiques sequeres mediterrànies de l’estiu no permetrien que es desenvolupessin les ametlles. Per això, la natura, que és molt sàvia, fa florir els ametllers al febrer, perquè les ametlles necessiten entre 5 i 6 mesos per madurar, entre el juny i el juliol ja estan a punt i han pogut aprofitar les pluges primaverals per créixer.
Canvi climàtic
Diversos estudis ho confirmen. Estan canviant les condicions climàtiques: hi ha un augment generalitzat de les temperatures -per una banda, les màximes augmenten i, per un altre, hi ha un major nombre de dies calorosos a l’any-, també es modifica el patró de precipitacions, hi ha una reducció notable de pluges a l’estiu i un increment a l’hivern i tardor, amb una menor incidència de gelades i, probablement, més episodis de pluges intenses.
Tenint en compte el cicle de vida i reproducció dels ametllers, el canvi climàtic és una amenaça. Malgrat que no tenim prou dades per anunciar una acceleració en el procés de floració dels ametllers, sabem que, per exemple, l’any passat van començar a florir 20 dies abans del que és considera normal, degut a les altes temperatures que vam tenir a l’hivern, segons va informar el Centre Superior d’Investigacions Científiques.