recepta bacallà samfaina

Bacallà amb samfaina

La samfaina és típica de la gastronomia catalana. S’elabora amb albergínia i carabassó tallats a daus i després sofregits amb oli d’oliva amb all, ceba i tomàquet. També s’hi pot afegir pebrot i herbes aromàtiques.

Tot i que la samfaina és una elaboració que bé es pot menjar com a plat únic, acostuma a acompanyar carns i peixos.

Aquest plat senzill, deliciós i saludable és ideal per sucar-hi pa!

Ingredients

8 lloms de bacallà
2 tomàquets grans
2 cebes
2 grans d’all
1 carbassó
1 albergínia
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
Farina
Oli d’oliva verge extra
Sal, sucre, pebre

Preparació

Comencem per preparar la samfaina. Pelem i piquem les cebes. També pelem i laminem els grans d’all.
Després, tallem el carbassó i l’albergínia a cubs mitjans i els pebrots a cuadrets. Els tomàquets els tallem per la meitat i els ratllem; afegim un pessic de sucre per corregir l’acidesa del tomàquet. Reservem.

En una paella gran hi posem un bon raig d’oli d’oliva i comencem a cuinar l’all laminat. Abans que l’all agafi color incorporem els pebrots i deixem que es cuini durant uns 10 minuts aproximadament. Després hi afegim la ceba, remenem i deixem que es cuini uns minuts, i afegim la resta de verdura. Aboquem el tomàquet ratllat per sobre, tirem un pessic de sal i ho remenem tot bé.

Tapem la paella i deixem que es cuini a foc lent durant aproximadament 20 minuts. Anem remenant de tant en tant i vigilem que no perdi tota l’aigua. Si això passés, hi afegim una mica d’aigua tèbia per compensar. Un cop la samfaina estigui ben cuita, l’ideal és deixar-la reposar unes hores perquè es potenciï el sabor de les verdures.

Quan s’acosti l’hora de dinar comencem a preparar el bacallà. Escalfem una paella amb força oli, enfarinem els lloms i els fregim pels dos costats. Un cop estiguin ben fets, els col·loquem en paper de cuina per treure l’excés d’oli.

Finalment, servim els lloms de bacallà amb la samfaina.

 

Temps de preparació: 20 min

Temps de cocció: 30 min

Categoria: Plat principal

Tipus/Regió de cuina: Mediterrània

Comensals/Porcions: Per a 4 persones