Barcelona organitza la primera Biennal Ciutat i Ciència

Més de 70 activitats de divulgació gratuïtes repartides per els 10 districtes de la ciutat

Les Nacions Unides fa dos anys van decidir que l’11 de febrer seria el Dia de les Dones i Nenes en la Ciència com a toc d’atenció de la discriminació que existeix també en aquest àmbit. Ara, coincidint amb aquesta Barcelona organitza la primera Biennal Ciència i Ciutat per acostar aquesta disciplina a tots els ciutadans. La Biennal oferta més de 70 activitats de divulgació científica repartides per els 10 districtes de la ciutat del 7 a l’11 de febrer.

La ciutat i la ciència

La ciència forma part de les nostres vides i cada cop més, la ciutadania, té major pes a l’hora de decidir per quins camins ha d’avançar la recerca. I a Barcelona es fa molta ciència i de molt alt nivell. Així es vol reivindicar la ciutat, com un referent europeu en diversos camps de la recerca. La Biennal es presenta com una oportunitat per facilitar la difusió del coneixement científic que es genera a Barcelona i estrènyer el seu vincle amb la ciutadania.

La Biennal compta amb set objectius al voltant de la ciència: reflexionar, participar, connectar, reforçar la igualtat, transmetre el coneixement, potenciar la transversalitat i complementar el Pla de Ciència de l’Ajuntament de Barcelona. Per assolir-los ha dissenyat un ampli programa d’activitats de formats molt diversos: conferències, debats, jornades, hackatons, arts escèniques, música, cinema, tallers…

Una extensa oferta que convida a la reflexió i amb què el públic podrà trobar respostes a moltes de les seves inquietuds, comprendre els processos de la ciència i implicar-se activament en la recerca. Alhora, també pretén fomentar noves vocacions científiques en condicions d’igualtat i aproximar la ciència als infants a través d’una oferta adreçada a famílies.

En aquesta línia, les activitats de la Biennal proporcionen claus per formar-se opinions i prendre decisions amb criteri científic. Una part del programa s’emmarca en conceptes com la ciència ciutadana o els laboratoris ciutadans, on les persones no especialitzades participen en projectes de recerca i en la generació de nou coneixement basat en les demandes reals de la societat. Altres activitats, com els debats o un cicle de cinema amb tertúlia posterior, analitzen quines són les limitacions de la ciència, metodològiques, ètiques, socials. I no cal dir que moltes de les activitats tenen la mirada orientada cap al futur, als reptes a què ens enfrontem i com la ciència ens pot ajudar a assolir-los.

La biennal compta amb la col·laboració d’acadèmics, investigadors, educadors i científics de la ciutat, amb l’objectiu de reflexionar de manera oberta amb tothom que s’hi vulgui acostar.