Ara és l’hora de bolets i boletaires!
Per fi han arribat les pluges, tard però ja són aquí, comença la temporada de bolets i boletaires!
Els boletaires miren al cel, tot esperant la presència dels núvols que anunciïn la pluja. La meteorologia és clau per a l’aparició dels bolets en els nostres boscos. I és que després d’un estiu més aviat sec, enguany la temporada de bolets comença tard i promet poc. Però finalment, ja hem tingut les primeres pluges de la tardor, per acabar el procés necessitarem uns dies de sol i que no baixin gaire les temperatures, així podrem endinsar-nos al bosc per a buscar i trobar-hi bolets. Passejar pel bosc és un dels grans plaers de la tardor que podem compartir en família o amb els amics, així que aprofitem-ho! Anar a buscar bolets sovint és una excusa per apropar-nos a la natura però anem amb compte, cuidem al bosc, seguim els consells dels boletaires!
Boscos de Catalunya
Conservar els boscos és bàsic per els bolets. Però no només perquè és el seu hàbitat, sinó perquè tenir els boscos en òptimes condicions també influeix en el clima i els patrons de pluja, en la qualitat de l’aire i en totes les espècies animals.
Quan anem a buscar bolets és important que respectem el bosc, no agafem bolets que no menjarem, no moure les fulles de lloc, en definitiva, deixem el bosc tal com l’hem trobat.
Al nostre país, els principals tipus de bosc són de pi negre i avetoses, de pi roig, de pi pinyoner, alzinars, rouredes i fagedes. Us interessa saber quin tipus de bolets podem trobar a cada bosc? En aquest web de l’Associació Micològica Joaquim Codina hi trobareu informació interessant.
Consells de boletaires
- És més probable que localitzem els bolets a les zones orientades al nord, són més humides.
- Talleu els bolets pel peu amb un ganivet, altrament, arrancar-lo podem malmetre el substrat i el miceli del fong.
- No feu un camí en línia recta, aneu fent ziga-zaga per recórrer més extensió de terreny i tenir més possibilitats de trobar bolets.
- Poseu els bolets en un cabàs en comptes d’una bossa de plàstic. El plàstic fa que els bolets es podreixin i a més, les espores que van caient no poden retornar al bosc, com sí que passa si els posem en un cabàs de vímet.
- Tan de bo no ho haguéssim de recordar, però és molt important no agafar els bolets que no sabem identificar. Als boscos de Catalunya hi ha bolets tòxics i fins i tot mortals. Existeixen aplicacions per el mòbil per a identificar els bolets i nombroses guies a internet, també podeu trobar més informació sobre bolets tòxics freqüents a la pàgina de la Generalitat.