Breu història del consum de llet al llarg de les civilitzacions

Breu història del consum de llet al llarg de les civilitzacions

0 1415
Breu història del consum de llet al llarg de les civilitzacions

En quin moment de la història se li va acudir a l’home beure llet de vaca?

Prendre un got de llet de vaca per esmorzar és un gest quotidià per a molts de nosaltres. Però us heu parat mai a pensar a qui se li va ocórrer munyir una vaca per alimentar-se amb la seva llet? Nosaltres sí i per això us proposem fer una mirada al nostre passat llunyà.

Si bé, els primers escrits de consum de llet de vaca per els humans ens porten a la civilització Sumèria, existeixen indicis de que el consum de llet d’origen animal es donava milers d’anys abans, des del neolític, lligada al procés de domesticació dels animals al voltant del 9.000 aC. Des d’aleshores, la llet, especialment la de vaca, ha estat considerada un aliment fonamental, font de fortalesa i vida.

Els egipcis van deixar evidències del consum de productes lactis procedents de diversos tipus d’animals. Fins i tot, diu la llegenda que Cleopatra aprofitava les qualitats de la llet no només bebent-la, sinó també per banyant-s’hi. En aquella època, a les qualitats nutricionals de la llet s’hi sumaven les mèdiques i estètiques.

Grecs i romans consumien diàriament la llet i els seus derivats. Des de Roma, el coneixement dels productes lactis es va escampar per tot Europa. Les vaques lleteres es trobaven per tot el continent des del principi de l’Era Cristiana. Les vaques i els seus productes eren tan importants per a aquests pobles, que la seva prosperitat i riquesa es mesurava segons la quantitat de bestiar que posseïen.

Encara que durant l’edat antiga i l’edat mitjana es consumia més formatge que llet fresca perquè era difícil de conservar. La gran expansió de la llet com a aliment diari es va produir a partir de mitjans del segle XIX gràcies a la revolució industrial i a les millores en el transport es va poder dur la llet fresca de les zones rurals a les grans ciutats. També gràcies als avenços científics que permetien aplicar processos de conservació innovadors a la indústria lletera com la pasteurització.

Així, que cada vegada que preneu un bon got de Llet Nostra podeu recordar totes les cultures i civilitzacions a les que debem aquest gest tan quotidià, tan nostre.

 

Sense comentaris

Deixa un comentari