Cassoletes de pasta brisa amb crema pastissera i fruita fresca
Per a 8 persones
Ingredients
Fruita
- 8-10 peces (en funció de la mida) de fruita de temporada (maduixes, albercocs, kiwis, plàtans…)
- 15 g de sucre
- Unes gotes de suc de llimona
Per a la pasta brisa
- 200 g de farina (farina de rebosteria)
- 80 g de mantega
- 75 g de sucre
- 2 g (1/2 culleradeta) de sal
- 10 g (1 culleradeta) de llevat de fleca seca
- 1 ou
Per a la crema pastissera
- 400 ml de llet de Llet Nostra
- 50 g de nata
- 1 beina de vainilla
- 80 g de sucre
- 40 g de farina de blat de moro
- 20 g (1 cullerada) de mel
Preparació
Rentar la fruita. Tallar en trossos petits i barrejar amb el sucre. Afegir unes gotes de suc de llimona per evitar que s’ennegreixi. Deixar reposar a la nevera unes hores.
Per fer la pasta brisa
Cobrir el fons i les vores dels motlles amb paper d’enfornar. Sobre una superfície de fusta, barrejar la farina, el sucre i la mantega tallada a trossos petits. Fregar la mantega amb la farina i el sucre fins que estiguin completament barrejades. Amassar lleugerament fins que es fongui la mantega. Formar una muntanya amb aquesta barreja i fer un forat al centre. Afegir l’ou. Barrejar els ingredients, primer amb una forquilla i després amb les mans, fins aconseguir una massa llisa i suau. Formar una bola, embolicar-la en film de plàstic i posar a la nevera com a mínim 30 minuts.
Escalfeu el forn a 180ºC. Quan la massa s’hagi refredat, estendre-la amb el corró i col·locar-la en els motlles de la cassoleta, cobrir amb més paper d’enfornar i repartir per sobre uns cigrons, per evitar que la massa pugi. Cal aconseguir aproximadament 1 cm de gruix. Enfornar uns 10-15 minuts, fins que la massa estigui daurada. Retirar els cigrons i el paper d’enfornar, i deixar refredar.
Per fer la crema pastissera
Tallar al llarg la beina de vainilla i posar-la a escalfar en una cassola amb 300 ml de llet i el sucre. Just abans d’arribar al punt d’ebullició, retirar-la del foc. En un bol, batre enèrgicament la resta de la llet i la nata amb la farina de blat de moro. Retirar la beina de vainilla i raspar l’interior per afegir-lo a la llet; afegir al bol la llet calenta remenant contínuament amb el batedor de varetes. Afegiu-hi la mel. Posar a reescalfar la barreja a foc suau remenant constantment, fins que la crema espesseixi i s’adhereixi al dors de la cullera. Cobrir amb film de plàstic i deixar refredar. La crema s’espessirà encara més al refredar-se.
Cobrir el fons de les cassoletes amb la crema pastissera i col·locar per sobre els trossos de fruita. Abans de emplenar-les, es poden humitejar les cassoletes amb el suc de la fruita. Servir a temperatura ambient.