Amb castanyes i panellets donem la benvinguda als freds

Amb castanyes i panellets donem la benvinguda als freds

0 1364
Panellets

La tardor, és l’estació de l’any que comença al voltant del 21 de setembre i finalitza al voltant del 21 de desembre. Durant aquests mesos arriba el fred, els dies es fan més curts i el paisatge mediterrani es transforma en una postal on predominen els ocres, daurats, grocs i taronges, donant pas als aliments característics d’aquesta temporada.

Bolets, castanyes, fruites com raïm, caquis, granada, codony i cítrics, verdures com carabasses, bledes, carxofes, bròquil, albergínia i card, són els aliments que ens subministra la nostra terra durant aquests mesos. I que n’és de sàvia la natura!, perquè tots ells ens preparen, proporcionant els nutrients necessaris, per adaptar-nos als canvis climatològics específics d’aquesta estació. Però el consum d’aquests aliments de temporada també són interessants, perquè al ser recol·lectats en el seu moment òptim de maduració, mantenen tots els nutrients i totes les seves propietats organolèptiques, és a dir el sabor, l’olor i la textura, amb uns preus més econòmics, i sent tot el procés més ecològic i sostenible pel medi ambient i pels comerços de proximitat.

Però, els aliments de la tardor, també tenen un lloc important al nostre estil de vida, en la nostra tradició, com per exemple anar a buscar bolets, la festa del fi de la verema, l’elaboració de codonyat o de bunyols de vent o advent. Un altre exemple molt clar és el dia de Tots Sants, on tota la família es reuneix per celebrar la Castanyada, menjant castanyes, moniatos, fruita confitada i panellets. Qui no recorda entrar en calor amb una paperina de castanyes comprades a la Sra. Castanyera? Aquests aliments mediterranis i de temporada, i aquestes tradicions de sempre, són les que ens diuen que l’estiu ha marxat definitivament.

 

Dieta Mediterrània

Sense comentaris

Deixa un comentari