Fem panellets!

Els panellets són postres tradicionals de tardor, de quan es recollia la fruita seca. Es mengen en la mateixa època que les castanyes, tradicionalment acompanyats per una miqueta de bon vi dolç o també senten molt bé acompanyats d’un bon got de Llet Nostra. I és que no hi ha bona castanyada sense panellets!

Però com els podem fer a casa els panellets i que surtin ben bons? Doncs amb la recepta de l’àvia, aquesta és la millor!

Ingredients

  • 400 g ametlla pelada i ratllada
  • 300 g sucre
  • 200 g patata “seca”
  • Ratlladura d’una llimona
  • 1 culleradeta de cafè soluble
  • 100 g coco ratllat
  • 200 g pinyons

Com fer els panellets

Renta bé una patata que no sigui nova (no ha de ser aquosa). Forneja-la sencera i sense pelar, pots embolicar-la en paper d’alumini per evitar que es dauri. També es pot bullir sencera i sense pelar, o, si disposes de microones, en 3 o 4 minuts tindràs la patata llesta.

Pela-la mentre encara sigui calenta i passa-la pel passapurés o xafa-la molt bé amb una forquilla. Barreja-la amb l’ametlla ratllada, el sucre i la ratlladura de llimona (sense ratllar la part blanca), primer amb una cullera i després amb les mans molt netes. Dona-li forma de cilindre i guarda’l a la nevera, embolicat en una làmina de plàstic o en una bossa de plàstic neta. Aquesta és la massa bàsica. Deixa-la a la nevera de 6 a 10 hores fins que s’hagi endurit prou.

Per fer les diferents varietats de panellets només cal afegir-hi altres ingredients. Ho farem de la següent manera.

Panellets de cafè

En un bol petit posa-hi ¼ part de la massa (endurida pel fred) i una mica de cafè soluble en pols. Mescla, formant un xurro llarg i estret i ves tallant-lo a trossets (de la grandària d’una mandonguilla més aviat petita). Modela ràpidament amb les mans una piloteta i fes-li un tall en el centre a manera de gra de cafè.

Panellets de coco

En un bol petit posa-hi una altra ¼ part de la massa i mescla amb coco ratllat, quedarà la massa més aviat aspra. Fes un xurro llarg i estret i ves tallant-lo a trossets. Modela amb els dits, fent forma de bolet amb tija (es col·loquen amb la tija cap amunt). No han de quedar perfectes (els bolets no ho són), les esquerdes que apareixen es dauraran lleugerament i quedaran molt bé.

Panellets de pinyons

Són els més clàssics i apreciats, pots fer-los amb la meitat de la massa tallada, com en les receptes anteriors fes boletes amb la massa.

Bat la clara d’ou sense que faci escuma i mescla-hi els pinyons. Amb les mans plenes de pinyons (mullats en la clara d’ou) agafa les boletes de massa i continua donant-los forma rodona mentre s’hi van incrustant els pinyons. Si els últims pinyons se t’enganxen a les mans, humiteja-les amb aigua.

Pots fer qualsevol altra varietat de panellets: adornant-los amb trossets de fruita confitada, ametlla sencera o mitja nou. Existeixen altres varietats comercials de xocolata o en forma de croquetes arrebossades d’ametlla picada, però ja s’allunyen molt dels panellets tradicionals.

Col·loca els panellets en una safata de forn amb paper vegetal, el paper és imprescindible per evitar que s’enganxin a la safata. Amb el forn preescalfat a 200 °C, deixa’ls daurar uns 3 o 4 minuts amb gratinador i ventilador simultani. El seu color original és blanc pel que no esperis al fet que es daurin molt. Treu els panellets de la safata, només quan estiguin freds. Es conserven durant diversos dies en una caixa de llauna. Amb aquestes quantitats poden sortir uns 50 panellets (uns 25 grams / unitat).

Valoració dietètica

Els panellets són unes postres amb un elevat contingut en àcids grassos poliinsaturats, vitamines i calci. Apropiats per a temps fred i molt adequat per als nens per la seva elevada concentració de nutrients. La ració de panellets recomanada és de 2 o 3 per persona.