Receptes de panellets

Anem a fer panellets!

Els panellets són postres tradicionals de tardor, de quan es recollia la fruita seca. Es mengen en la mateixa època que les castanyes, tradicionalment acompanyats per una miqueta de bon vi dolç o també senten molt bé acompanyats d’un bon got de Llet Nostra.

Aquesta és la millor recepta de panellets de la millor àvia que coneixem.

Ingredients

  • 400 g ametlla pelada i ratllada
  • 300 g sucre
  • 200 g patata “seca”
  • Ratlladura d’una llimona
  • 1 culleradeta de cafè soluble
  • 100 g coco ratllat
  • 200 g pinyons

Com fer els panellets

Renta bé una patata que no sigui nova (no ha de ser aquosa). Forneja-la sencera i sense pelar, pots embolicar-la en paper d’alumini per evitar que es dauri. També es pot bullir sencera i sense pelar, o, si disposes de microones, en 3 o 4 minuts tindràs la patata llesta.

Pela-la calent i passa-la pel passapurés o xafa-la molt bé amb una forquilla. Barreja-la amb l’ametlla ratllada, el sucre i la ratlladura de llimona (sense ratllar la part blanca), primer amb una cullera i després amb les mans molt netes. Forma un cilindre i guarda-ho al frigorífic, embolicat en una làmina de plàstic o en una bossa de plàstic neta. Podràs continuar al cap de 6 o 10 hores, quan s’hagi endurit pel fred. Aquesta és la massa bàsica.

Per fer les diferents varietats de panellets només fa falta porcionar la massa i afegir altres ingredients.

Panellets de cafè

En un bol petit afegeix ¼ part de la massa (endurida pel fred)i una miqueta de cafè soluble en pols. Mescla, formant un xurro llarg i estret i ves tallant trossets (de la grandària d’una mandonguilla més aviat petita). Modela ràpidament amb les mans una piloteta i fes-li un tall en el centre a manera de gra de cafè.

Panellets de coco

En un bol petit afegeix una altra ¼ part de la massa i mescla amb coco ratllat, quedarà la massa més aviat aspra. Forma un xurro llarg i estret i veu tallant trossets (de la grandària d’una mandonguilla més aviat petita). Modela estrenyent amb els dits, donant-los forma de bolet amb la seva tija (es col·loquen amb la tija cap amunt). No han de quedar perfectes (els bolets no ho són), les esquerdes que apareixen es dauraran lleugerament i quedaran molt bé.

Panellets de pinyons

Són els més clàssics i benvolguts, pots fer-los amb la meitat de la massa tallada i formades les pilotetes. Bat clara d’ou cuidant que no faci escuma i mescla en ella els pinyons. Amb les mans plenes de pinyons (mullats en la clara d’ou) pren les pilotetes i contínua donant-los la forma rodona mentre es van incrustant lleugerament els pinyons en la massa. Això es fa amb les mans sobre el mateix bol on estan la resta dels pinyons doncs es van caient. Cal fer-ho amb decisió, sense por a trencar la boleta, com si estiguessis formant una bola de plastilina, ignorant que se t’estan caient els pinyons al bol. Si els últims pinyons se’t peguen a les mans, humiteja-les amb aigua.

Es pot fer qualsevol altra varietat de panellets adornant-los amb trossets de fruita confitada, ametlla sencera o mitja nou. Existeixen altres varietats comercials de xocolata o en forma de croquetes arrebossades d’ametlla picada però ja s’allunyen molt dels panellets tradicionals.

Col·loca els panellets ja formats sobre una safata de forn amb paper vegetal (per a forn), és imprescindible el paper, doncs sense ell s’enganxen molt. Amb en forn preescalfat a 200 °C, posa’ls durant 3 o 4 minuts amb gratinador i ventilador simultani; no s’han de coure, solament s’ha de formar una fina crosta exterior que els permeti aguantar la forma en guardar-los. El seu color original és el blanc pel que no esperis al fet que es daurin molt. Treu els panellets de la safata, només quan estiguin freds. Es conserven durant diversos dies en una caixa de llauna. Amb aquestes quantitats poden sortir uns 50 panellets (uns 25 grams / unitat).

Valoració dietètica i suggeriment de menú equilibrat

Els panellets són unes postres amb un elevat contingut en àcids grassos poliinsaturats, vitamines i calci. Apropiat per a temps fred i molt adequat per als nens per la seva elevada concentració de nutrients. La ració de panellets és de 2 o 3 per persona presos com a postres o berenar.