Cigrons a la catalana
Aquest és un plat d’aquells bàsics que sempre hem vist cuinar a les àvies. Els cigrons a la catalana, amb una bona picada és un plat totalment barroc. Els romans ja coneixien els cigrons, encara que els consideraven un menjar d’esclaus. Es troben a Espanya, Provença, en algun lloc d’Itàlia i sobretot al Pròxim Orient.
Els cigrons, contenen un alt percentatge de proteïnes i, a més, molta quantitat de ferro i magnesi. Són molt nutritius, protegeixen l’organisme i són un gran reconstituent.
Comensals: 4
Preparació: 10 min
Cocció: 45 min
Temps total: 55 min
Ingredients
- 600 g cigrons (ja cuits)
- 3 tomàquets madurs ratllats
- 2 ous durs
- 2 cebes trinxades
- 4 rodanxes de xoriç (picant o dolç)
- 1 got de vi blanc
Per a la picada:
- 2 llesques de pa fregit
- 4 dents d’all
- 30 g d’ametlles torrades (1 grapat)
- 1 fulla de llorer (opcional)
- 25 grams d’oli d’oliva verge extra
- Julivert
- Sal
Preparació
El primer pas és ratllar la ceba juntament amb els alls tallats a rodanxes, i posar-ho a sofregir en una cassola, amb tres cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà, durant uns 15 minuts.
Seguidament i mentre es fa la ceba, posem un cassó al foc amb aigua i una mica de sal i bullim els ous durant aproximadament 10 minuts. Una vegada fets, els refresquem amb aigua freda, els pelem i tallem per la meitat. Reservem.
Per altra banda i un cop ja sofregida la ceba, posem a la cassola el xoriç tallat a rodanxes juntament amb el tomàquet ratllat i salpebrat. Deixem fer durant 10 minuts.
Arribat aquest moment, afegim els cigrons ja cuits i escorreguts a la cassola amb el sofregit, aboquem el got de vi blanc i deixem que l’alcohol s’evapori. Afegim la picada, baixem el foc i deixem fer xup-xup uns 10 minuts.
Passats els 10 minuts, adornem la cassola amb els ous durs ja prèviament fets i reservem i tirem pel damunt una mica de julivert picat i la fulla de llorer. Deixem 5 minuts al foc.