Cigrons a la catalana

Cigrons a la catalana

Aquest és un plat d’aquells bàsics que sempre hem vist cuinar a les àvies. Els cigrons a la catalana, amb una bona picada és un plat totalment barroc. Els romans ja coneixien els cigrons, encara que els consideraven un menjar d’esclaus. Es troben a Espanya, Provença, en algun lloc d’Itàlia i sobretot al Pròxim Orient.

Els cigrons, contenen un alt percentatge de proteïnes i, a més, molta quantitat de ferro i magnesi. Són molt nutritius, protegeixen l’organisme i són un gran reconstituent.

Comensals: 4
Preparació: 10 min
Cocció: 45 min
Temps total: 55 min

Ingredients

  • 600 g cigrons (ja cuits)
  • 3 tomàquets madurs ratllats
  • 2 ous durs
  • 2 cebes trinxades
  • 4 rodanxes de xoriç (picant o dolç)
  • 1 got de vi blanc

Per a la picada:

  • 2 llesques de pa fregit
  • 4 dents d’all
  • 30 g d’ametlles torrades (1 grapat)
  • 1 fulla de llorer (opcional)
  • 25 grams d’oli d’oliva verge extra
  • Julivert
  • Sal

Preparació

El primer pas és ratllar la ceba juntament amb els alls tallats a rodanxes, i posar-ho a sofregir en una cassola, amb tres cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà, durant uns 15 minuts.

Seguidament i mentre es fa la ceba, posem un cassó al foc amb aigua i una mica de sal i bullim els ous durant aproximadament 10 minuts. Una vegada fets, els refresquem amb aigua freda, els pelem i tallem per la meitat. Reservem.

Per altra banda i un cop ja sofregida la ceba, posem a la cassola el xoriç tallat a rodanxes juntament amb el tomàquet ratllat i salpebrat. Deixem fer durant 10 minuts.

Arribat aquest moment, afegim els cigrons ja cuits i escorreguts a la cassola amb el sofregit, aboquem el got de vi blanc i deixem que l’alcohol s’evapori. Afegim la picada, baixem el foc i deixem fer xup-xup uns 10 minuts.

Passats els 10 minuts, adornem la cassola amb els ous durs ja prèviament fets i reservem i tirem pel damunt una mica de julivert picat i la fulla de llorer. Deixem 5 minuts al foc.

Dieta Mediterrània