La clau: Recuperar el valor dels aliments

La clau: Recuperar el valor dels aliments

1 1521

Alimentar a 2.000 milions de persones amb el residu alimentari mundial? Impressiona, no? Doncs si, el malbaratament que ocasionem entre tots, podria alimentar a la població mundial actual, suprimint la fam, millorant la nutrició de tots els homes i dones, i alhora no malgastant els recursos naturals finits que tenim. A Catalunya es malbaraten més de 260.000 tones d’aliments a l’any, mentre que el 22% de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. També hem de tenir present que les conseqüències del malbaratament alimentari són moltes i diverses tant ètiques, com econòmiques, ambientals i de seguretat.

Tot això hauria de ser suficient per conscienciar a la nostra societat (administracions públiques, empreses, operadors del sector de l’alimentació i consumidors) i evitar, en la mesura del possible, el malbaratament, entenent per malbaratament tot aquell menjar que perdem o llencem durant tota la cadena alimentària destinada al consum humà.

Però…. per on comencem per evitar-ho? Doncs molt fàcil, per nosaltres mateixos! La Unió Europea estima que el 42% del menjar que es llença prové de les cases. D’aquesta forma hem de ser conscient en tot moment de les decisions que prenem en relació a la compra i al consum d’aliments que realitzem.

Per tot això el primer pas a realitzar és planificar el menú i fer una compra responsable elaborant una llista de la compra, mirant l’etiquetatge dels aliments així com les dates de caducitat o consum preferent, tenint present el que ja hi ha a casa i per últim, però no menys important sent conscient sempre del nostre pressupost. També és important guardar els aliments en el seu lloc corresponent seguint les indicacions de les etiquetes. Així mateix també es recomana comprar productes de temporada, ajustar les raciones a les quantitats que es mengen a la nostra casa, realitzar rotacions en els aliments (col·locar els aliments més nous darrere dels vells) i aprofitar les restes de menjar de forma creativa.

Podem resumir tot això en una única frase, hem de recuperar el valor de l’aliment, s’ha de valorar l’esforç humà i recursos que hi ha darrere dels aliments i sent conscients que l’aliment més car, és aquell que llencem.

 

Bibliografia

Un consum més responsable dels aliments: Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari. Agència de Residus de Catalunya / UAB. Novembre 2012

Guia practica para el consumidor: cómo reducir el desperdicio alimentario. Ministerio de Agricultura, Alimentacion y Medio Ambiente. 2014

logodietamediterranea

Font: Dieta Mediterrània

1 comentari

  1. Cert. Però consumir més assenyadament no significa distribuir més assenyadament.

    El problema de la fam i la pobresa al món és l’absència de protecció laboral i social al 90% de la població mentre el 10% restant està canviant la protecció laboral pel blindatge de fronteres.

Deixa un comentari