Com superar la costa de gener

La costa de gener i petits trucs per superar-la

L’estratègia per comprar de forma intel·ligent i minimitzar les despeses

Per si no fossin poques les despeses extres que tenim al mes de desembre, el gener comença amb la pujada de preu de béns bàsics i no tan bàsics. Tant és així que en català tenim diverses expressions per definir aquest període: gener costerut, la costa de gener, la clatellada de gener o fins i tot, les vaques flaques de gener. Ens permetreu que a Llet Nostra no fem servir aquesta darrera expressió! 😉

Malgrat que cada any ens hi trobem, no està de més fer un repàs a petites accions que ens poden ajudar a arribar a final de mes. En la situació actual, encara que la mala fama se l’emporta el mes de gener, el temut període sol allargar-se més enllà.

Així que per lidiar amb les dificultats econòmiques lligades al començament de l’any us proposem prendre una sèrie de mesures que us ajudaran a reduir les factures.

L’economia domèstica te unes despeses fixes que no podem evitar, centrem-nos doncs en algunes de les despeses que sí podem reduir. Si fa uns anys les rebaixes eren uns períodes excepcionals, ara cada vegada més podem trobar ofertes en qualsevol moment, no caiguem en la temptació de comprar coses que no siguin necessàries només perquè estan bé de preu. El que no necessitem, no cal comprar-ho. Oblidem-nos de les compres impulsives i emocionals i fugim del tics consumistes.

La compra al súper o al mercat és segur una de les despeses més destacades de l’economia familiar. Per ajustar-la al màxim és important que comprem productes frescos de temporada, i si són de proximitat millor: més saludables i contribuïm a millorar l’economia del nostre entorn. Altres consells que podem tenir en compte alhora de comprar:

  • fer la compra sense els nens
  • fer una llista del que necessitem
  • fer un pressupost setmanal
  • aprofitar les ofertes, només les que necessitem
  • fer la compra després de dinar

Sovint no som conscients de la quantitat de menjar que llencem. El malbaratament alimentari és una de les causes que ens fan apujar més la despesa familiar. L’OCUC ens dóna alguns consells per minimitzar-lo.

El preu de l’electricitat és actualment un dels problemes més grans que tenen moltes famílies. I és que no ha parat de pujar en els darrers anys, i com si això no fos prou, les pujades coincideixen amb els moments en què fa més fred. Què podem fer? Buscar la tarifa que més s’ajusti a les nostres necessitats, una petita inversió per assegurar-nos que finestres i portes tanquen perfectament i minimitzar així la despesa energètica i posar les rentadores i assecadores a les hores en què l’electricitat sigui més econòmica. En aquest web es pot veure el preu de l’electricitat a temps real: tarifaluzhora.es

I més enllà de la temuda costa de gener, penseu que aquests consells d’estalvi es poden seguir tot l’any. Comprar de forma intel·ligent i reflexiva és una bona estratègia, ajudarà a la família a tenir diners per allò que realment ens fa gaudir.