Hort urbà

T’expliquem com començar el teu hort urbà!

Consells bàsics per muntar el teu hort pas a pas.

Ara que tens clar que vols muntar el teu hort urbà a casa, toca pensar on el col·locaràs. Pensa en un espai que tingui el màxim d’hores de llum i que tingui un accés fàcil per regar. També has de tenir en compte que el lloc escollit ha de poder suportar el pes del recipient i el substrat.

Com el regaràs? És probable que al principi el reguis de forma manual, pensa que en ple estiu hauràs de regar gairebé cada dia o dia sí dia no, per tant col·loca el teu hort en un lloc que sigui a prop d’una aixeta. Això et permetrà en el futur instal·lar un sistema de reg automàtic.

Quin recipient utilitzaràs? Pots començar amb una jardinera o bé una taula de cultiu, com la que pots guanyar participant amb Llet Nostra. Has de tenir en compte que sigui lleuger, que tingui un bon drenatge i que tingui prou volum. Les taules de cultiu reuneixen totes aquestes característiques i a més al ser altes faciliten el maneig de l’hort i la neteja de la part inferior.

Abans de parlar de triar el substrat, has de saber quines hortalisses plantaràs. Recorda Entre les més fàcils de cultivar es troben:

  • Cirerol o tomàquet cherry: són els reis de l’hort urbà. Com són petits maduren ràpid i es poden collir molt sovint. Si penjes la foto del teu test fet amb els nostres brics, t’enviem les teves primeres llavors de cicerol i d’alfàbrega
  • Ceba: sobretot la ceba verda. Necessites un contenidor d’almenys 13 cm de profunditat.
  • Enciam: recorda que requereix molta aigua.
  • Cogombre: quan escullis la mida del contenidor tingues en compte la proporció dels fruits.
  • Cultius de coliflor i bròquil: són de fet els més fàcils de sembrar en contenidors. Has de tenir cura no barrejar aquests diferents tipus en el mateix espai.
  • Pastanagues: les millors per sembrar-són aquestes classes: Thumbelina, dolça i curta. Recorda, com més en sembris, més profunditat haurà de tenir el teu contenidor.

El tipus substrat escollit dependrà de les plantes que vulguis plantar. De forma genèrica has de tenir en compte que sigui lleuger, amb abundants porus –per permetre que es desenvolupin les arrels i la circulació de l’aigua- i que tingui molts nutrients, d’ells s’alimentaran les teves plantes. Els millors són substrats orgànics o terres vegetals. És una decisió molt important, d’ella dependrà la qualitat dels aliments que obtinguis!

Qualsevol informació complementària o material que necessitis el podràs trobar a les cooperatives agrícoles, i si vius a la ciutat, tens l’alternativa dels vivers, garden center o qualsevol jardineria propera a casa.

Nosaltres, seguirem explicant-te pas a pas com crear el teu hort urbà i si t’hi poses no dubtis a compartir dubtes, coneixements i evolució del teu #horturba a les nostres xarxes socials: Twitter, Facebook i Instagram!