Cuinem la Dieta Mediterrània!

Cuinem la Dieta Mediterrània!

0 47
Cuinem la Dieta Mediterrània!

Som conscients que menjar bé és essencial per gaudir d’una bona salut i un bon funcionament del cos Coneixem els aliments que consumim tant en l’àmbit nutricional com energètic? Possiblement la resposta sigui sí, però realment sabem com afecten les preparacions i coccions als aliments? Coneixem els canvis que sorgeixen quan tallem o apliquem calor? Sabríem enumerar quines són les coccions característiques de la nostra Dieta Mediterrània? Possiblement aquesta resposta sigui no…

La tècnica culinària que defineix la Dieta Mediterrània és principalment el guisat, on es cuinen diferents aliments, principalment d’origen vegetal, amb aigua o brou a temperatura baixa i durant una bona estona. És veritat que aquest tipus de cocció pot fer que disminueixi el contingut d’alguns nutrients, però a la vegada aquestes coccions llargues permeten l’alliberament de nutrients i components saludables, permeten obtenir uns sabors i textures úniques, augmenten la digestibilitat dels aliments, i poden eliminar o reduir alguns elements antinutritius o potencialment tòxics1. La base d’aquests guisats, i un dels trets més importants de la cuina Mediterrània, és el sofregit on els ingredients principals són tomàquets, ceba, all, oli d’oliva i diferents herbes i espècies de la nostra terra com per exemple julivert, orenga o llorer.

L’altra tècnica culinària característica de la Dieta Mediterrània, és la ingesta dels aliments crus. Existeixen multitud de receptes on, principalment les verdures, es troben crues i amanides amb oli d’oliva. En aquests casos tots els nutrients s’aprofiten, encara que els processos de rentat, remull, tallat i cocció poden alterar el contingut nutricional dels aliments.

Pel que fa a altres tècniques culinàries, diferents estudis mostren que bullir o cuinar al vapor aliments, sobretot d’origen vegetal, provoca una pèrdua més gran de minerals i algunes vitamines que cuinar a la planxa, microones i al forn, sent aquests mètodes menys agressius pel que fa a la retenció dels micronutrients2,3.

Sorprenentment, fregir no sempre ha de ser poc sa o molt calòric, si utilitzeu l’oli adequat a la temperatura adequada (l’oli d’oliva resisteix millor que altres olis a les elevades temperatures de fregit, degut principalment al seu alt contingut en greixos monoinsaturats, que són més resistents a l’oxidació). D’aquesta forma fregir ajuda als aliments a mantenir les seves propietats, ja que les cobreix en una pel·lícula que atrapa l’aigua que es troba a dins. No obstant això, és millor no reutilitzar l’oli massa vegades, ja que pateix processos d’oxidació fent-ho menys saludable.

La Dieta Mediterrània ens torna a demostrar que per seguir una alimentació i un estil de vida saludable no només és important la proporció del consum d’aliments d’origen vegetal i animal, així com si són de proximitat i de temporada, sinó que la forma en què els cuinem i consumim també és molt important!

 

Dieta Mediterrània

Bibliografia

  1. Araneda M. Cocina Mediterrpanea. Influencia de la preparación de los alimentos. http://edualimentaria.com/alimentacion-saludable-dieta-mediterranea/cocina. 2015
  2. Hwang IGShin YJLee SLee JYoo SM. Effects of Different Cooking Methods on the Antioxidant Properties of Red Pepper (Capsicum annuum L.). Prev Nutr Food Sci.2012 Dec;17(4):286-92
  3. Guillén SMir-Bel JOria RSalvador ML. Influence of cooking conditions on organoleptic and health-related properties of artichokes, green beans, broccoli and carrots. Food Chem.2017 Feb 15; 217:209-216

 

Sense comentaris

Deixa un comentari