El iogurt, un làctic amb història
El iogurt té el seu origen a Turquia al segle IX. La paraula iogurt procedeix del grec yougourt, que significa espessir. Aquest làctic es va originar perquè els ramaders eren nòmades, així que havien de transportar la llet dels animals com les cabres, les vaques i els camells. La transportaven en sacs de pell de cabra.
Les altes temperatures feien que la llet adquirís un sabor agrí per culpa de la fermentació d’un tipus de bacteris, presents en la pell de cabra dels sacs que utilitzaven. El resultat d’aquesta fermentació era una massa semisòlida i coagulada. Aquesta llet fermentada es consumia, de manera que la llet fresca la tornaven a emmagatzemar en el mateix lloc, preservant així els bacteris que hi havia i, per tant, la fermentació d’aquesta llet. I així és com van descobrir com fer el iogurt i prolongar la vida útil de la llet.
Es va descobrir, a principis del segle XX, que aquests bacteris eren beneficiosos pel tracte gastrointestinal, sobretot el contingut en vitamines del grup B que eren sintetitzades per aquests bacteris, de manera que va començar a expandir-se aquest nou producte. Avui dia, se sap de l’existència del iogurt a escala mundial gràcies a Stamen Grigorov, un microbiòleg que va descobrir el bacteri que fermenta la llet i forma el iogurt, que va estudiar la llet fermentada i la seva associació amb una bona salut. Amb el pas del temps, se li va anar atribuint més propietats notables, com per exemple el fet que el iogurt és més fàcil de digerir que la llet, per la qual cosa va ser un aliment que es va tornar molt popular a Europa Central a mitjan segle XX, convertint-se així en un aliment bàsic en el patró de la Dieta Mediterrània.
L’any 2003, neix Llet Nostra, on més de 200 explotacions ramaderes familiars catalanes s’uneixen per a garantir la producció i comercialització de la llet i dels iogurts. No volíem deixar de banda els iogurts, aquest aliment tradicional fet a base de llet i consumit en els països del Mediterrani, que forma part de moltes receptes de la nostra cuina i que s’hi inclou entre els productes de consum diari de la piràmide de la Dieta Mediterrània.