Embotits típics catalans
Des de fa segles, la gastronomia catalana ofereix una àmplia varietat de productes que enriqueixen la dieta mediterrània. Avui parlem sobre els embotits típics catalans, el seu origen i la cultura que porten darrere.
Aquests productes seguint el patró de la dieta mediterrània s’haurien de consumir de forma moderada i sempre prioritzant els d’origen més artesanal.
Els embotits, fets de forma artesanal, han estat una tradició a Catalunya. En podem trobar de dos tipus; els embotits cuits i els curats.
En el cas dels embotits curats, el principal i un dels més coneguts és el fuet, el fuet té el seu origen a l’època de l’antiga Grècia i Roma, on es va descobrir que barrejant la carn amb sal, herbes aromàtiques o espècies i passant per un procés d’assecament, allargaven la vida de la carn.
El fuet és un embotit fet amb magre i cansalada de porc que s’amaneix amb sal i espècies, que s’emboteix en unes tripes naturals i es deixa curar tres a quatre setmanes, durant aquest temps la pell o tripa del fuet agafa un color blanc que és degut a la presència de fongs, els quals són fonamentals per a la seva maduració i sabor. Després trobem la llonganissa, és molt semblant al fuet, però amb altres característiques, és a dir: és més gruixut que el fuet i la carn utilitzada és una part més magra del porc pel què hi ha menys greix, les espècies utilitzades solen ser més fortes i té un temps de curació més llarg.
Quant als embotits cuits, solen tenir un sabor més suau, els dos representants més importants d’aquest grup són la botifarra i els seus derivats i el bull i els seus derivats.
La botifarra en si, és un embotit a base de carn picada de porc, amb origen a Catalunya que es menjava tradicionalment al Nadal. De botifarra en trobem de diferents tipus i això és degut al tipus de carn o part del porc que es va servir, quant temps es cou o que si li afegeix, per exemple la botifarra negra és diferent per l’addició de sang. Les més conegudes són: la blanca, la negra, la d’ou i la de perol.
Pel que fa al bull, és una botifarra més gruixuda, on la part aprofitada del porc és la bufeta o l’intestí gros i s’omple amb carn picada i greixos adobats. Els bulls més tradicionals a la nostra gastronomia són: el blanc, el negre i el de fetge.