Esqueixada de bacallà

Esqueixada de bacallà

Aquesta amanida típica de la cuina catalana té como a base bacallà dessalat i cru amb hortalisses i un senzill amaniment d’oli, vinagre i sal. Rep el seu nom del verb «esqueixar» que significa esquinçar i això significa que el bacallà s’ha de «trencar» usant els dits, sense ganivet ni cap eina.

Comensals: 4
Preparació: 15 min

Ingredients

  • 3 tomàquets grans i madurs
  • 400 g de bacallà dessalat
  • 1 ceba tendra petita
  • Olives negres (opcional i quantitat al gust)

Per amanir:

  • Vinagre de vi blanc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal, pebre

Preparació

Pel que fa el bacallà tenim dos opcions: podem dessalar-ho a casa o comprar-lo ja dessalat. Hem de comprovar que no tingui cap espina ni restes de pell.

Si volem corregir la salaó és recomanable “esqueixar” sota l’aixeta oberta i després deixar el bacallà en una safata amb aigua a la nevera i anar canviant-la un parell de vegades; és important que els trossos de bacallà siguin més o menys iguals i ni molt grans ni molt petits.

Piquem la ceba i tallem els tomàquets a trossos petits. Agafem un bol i introduïm el bacallà i les verdures acabades de tallar. En un moment fem una vinagreta amb una mica de vinagre, un bon raig d’oli d’oliva i ho salpebrem al gust. Ho tirem dins del bol i barregem tots els ingredients. Reservem a la nevera.

Abans de servir-ho podem decorar amb olives negres.

Dieta Mediterrània