Esqueixada de bacallà
Aquesta amanida típica de la cuina catalana té como a base bacallà dessalat i cru amb hortalisses i un senzill amaniment d’oli, vinagre i sal. Rep el seu nom del verb «esqueixar» que significa esquinçar i això significa que el bacallà s’ha de «trencar» usant els dits, sense ganivet ni cap eina.
Comensals: 4
Preparació: 15 min
Ingredients
- 3 tomàquets grans i madurs
- 400 g de bacallà dessalat
- 1 ceba tendra petita
- Olives negres (opcional i quantitat al gust)
Per amanir:
- Vinagre de vi blanc
- Oli d’oliva verge extra
- Sal, pebre
Preparació
Pel que fa el bacallà tenim dos opcions: podem dessalar-ho a casa o comprar-lo ja dessalat. Hem de comprovar que no tingui cap espina ni restes de pell.
Si volem corregir la salaó és recomanable “esqueixar” sota l’aixeta oberta i després deixar el bacallà en una safata amb aigua a la nevera i anar canviant-la un parell de vegades; és important que els trossos de bacallà siguin més o menys iguals i ni molt grans ni molt petits.
Piquem la ceba i tallem els tomàquets a trossos petits. Agafem un bol i introduïm el bacallà i les verdures acabades de tallar. En un moment fem una vinagreta amb una mica de vinagre, un bon raig d’oli d’oliva i ho salpebrem al gust. Ho tirem dins del bol i barregem tots els ingredients. Reservem a la nevera.
Abans de servir-ho podem decorar amb olives negres.